Uskoro konkursi za direktore još 12 javnih preduzeća, među njima i Srbijagas

U martu bi moglo da bude poznato ko će biti direktori osam javnih preduzeća za koje su u petak raspisani konkursi.
Za nešto više od mesec dana moglo bi da se zna ko će u naredne četiri godine biti novi direktori "Puteva Srbije", "Koridora", "Državne lutrije Srbije", "Transnafte" i nacionalnih parkova Fruška gora, Tara, Đerdap i Kopaonik. 
 
Prema uslovima javnog konkursa, zainteresovani za funkcije direktora javnih preduzeća moraju da imaju visoko obrazovanje na osnovnim studijama, najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima koji zahtevaju visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslom javnog preduzeća.
 
Od kandidata se traži i da poznaju oblast korporativnog upravljanja, da imaju radno iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova, da nisu osuđivani na kaznu zatvora od najmanje šest meseci i da mu nisu izrečene mere bezbednosti u skladu sa zakonom. Kandidati za direktore ne smeju da budu članovi političkih stranaka, odnosno mora da im bude određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke.
 
Uz izvod iz matične knjige rođenih, diplome i dokaza o radnom iskustvu, kandidati treba da dostave i uverenja da im nije izrečeno obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi ili na slobodi, kao i da im nisu izrečene mere obaveznog lečenja narkomana i alkoholičara.
 
Trenutno je više od dve trećine direktora javnih preduzeća u v.d. stanju, odnosno od 33 kompanije čiji je osnivač Republika Srbija 23 rukovodioca trenutno se nalaze u statusu vršioca dužnosti, neki od njih i više godina. Po novom propisu, v.d. stanje oročeno je na godinu dana.
 
U Ministarstvu privrede su ranije kazali da je upućen predlog da se za još devet preduzeća raspišu konkursi za izbor direktora, a među njima su Srbijagas, Elektromreža Srbije (EMS) i Pošta Srbije. U međuvremenu mediji prenose da su u Vladu Srbije prošle sedmice stigli predlozi da se konkursi raspišu i za direktore preduzeća Emisiona tehnika i veze, Skloništa i Nuklearni objekti Srbije.
  • Ovo je sprdacina

    11.02.2017 19:43
    u tri cina
    Pa dali vi mislite da smo ludi pa nam podmecete da na funkciji direktora nemoze biti stranacka licnost jer im mora biti odredjeno mirovanje od stranackih funkcija. Bravo Bajatovicnece biti podpredsednik stranke ali milioni mu ostaju. HVALA BAS STE NAS USRECILI.
  • boki2

    11.02.2017 14:51
    znaci za Babica ostaje funkcija za njega ne treba konkurs za direktora aerodruma napredno eno ih kod limanske pijace vuku za rukave ko potpise ode 5% sa plate ili penzije NAPREDNO
  • Ne odhovaram...

    11.02.2017 14:32
    @futog
    Os biti srecniji tada?
    Os imati lepsi san
    Bolje gledaj svoj posao/kucu/zenu/komsiju :-)
    Ako me razumes

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.