Lobiranje skup i neizvestan projekat

Lobiranje je skup projekat, često sa veoma neizvesnim ishodom, ukazuje predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Lobiranje u korist pozicije Srbije - tema je koja je dospela u žižu javnosti nakon informacije da će Priština angažovati Martija Ahtisarija i Medlin Olbrajt za savetodavne usluge u okviru Briselskog dijaloga.

Joksimović objašnjava da lobiranje predstavlja jedno od uobičajnih diplomatskih tehnika, te da može biti direktno ili indirektno. Pod direktnim lobiranjem podrazumeva se kada oficijalni predstavnici jedne zemlje lobiraju kod različitih centara moći u svetu koji o određenim temama odlučuju, a posredno lobiranje je angažovanje pojedinaca ili lobističkih kuća koje za, uglavnom, veoma visoke svote novca lobiraju za određene ciljve onih koji su ga za lobiranje unajmili, objašnjava Joksimović.

"Ono može biti pozitivno, ali može biti i veoma često je kontraproduktivno", rekla je Joksimović i istakla da je veoma važno da lobističke grupe ili pojedinci imaju adekvatnu političku moć i dobre kontakte.

Konstatujući da se u poslednje vreme o ovoj temi govori zbog činjenice da su bivši šef misije OEBS na Kosovu Vilijem Voker i Madlen Olbrajt navedeni kao lobisti Albanaca sa ciljem stvaranja velike Albanije, Joksimović smatra da njihova moć da sprovedu određene ciljeve nije toliko velika.

"Voker i Olbrajt pripadaju administraciji koja u ovom trenutku nije aktuelna i vodeća u SAD tako da osim činjenice da oni sa svojim imenima nose negativnu konotaciju iz vremena 90-tih sa eks Ju prostora suštinski mi se čini da njihova moć da sprovedu određene ciljeve nije toliko velika", rekla je Joksimović.

Srbija, s druge strane, ima veliki broj savetnika koji pripadaju različitim, veoma značajnim, političkim elitama, kako u Evropi tako i u SAD, kaže Joksimović i dodaje da veruje da se uvek može pronaći adekvatan odgovor na ovakve teme.

Joksimović je objasnila da postoje lobističke kompanije, firme koje se bave samo takvim poslovima. Kao primer ona je navela SAD i sistem u Kongresu.

"Broj kongresmena, senatora je veliki i način odlučivanja je veoma kompleksan. Male države se često odlučuju za angažovanje lobističkih firmi koje im mogu pomoći da određeni projekti na jednostavniji način dođu do ušiju svakog kongresmena koji o toj temi moze odlučivati, ali i da naprosto ubede donosioce odluka da je ono što je nekoj od malih zemalja u interesu može postati i zajednički interes", rekla je Joksimović dodajući da se radi o uglavnom izuzetno skupom projektu.

Poznata imena - ambasadori

Na pitanje da li poznate ličnosti poput Novaka Đokovića, Emira Kusturice ... mogu lobirati, ona je istakla da poznata imena u svetu pre svega mogu biti ambasadori svoje države kao neko ko svojim pozitivnim primerom potencijalno predstavlja svoju državu u svetu. Kako kaže, poznate ličnosti imaju prolaz do pojedinih centara moći, ali ne uvek u potpunosti i mogućnost da utiču na odlučivanje.

Inače, Srpski kokus u američkom Kongresu, koji će se i pod Trampovom administracijom boriti za interese Srbije, obnovio je svoj rad, a u sastavu te neformalne grupe je 26 članova - 21 iz Predstavničkog doma i petoro senatora.

U prethodnom periodu kormilo su držali republikanac Ted Po iz Teksasa i demokrata Emanuel Kliver iz države Misuri, a u Ministarstvu spoljnih poslova očekuju uskoro njihovu posetu Srbiji. Kongresnoj delegaciji mogli bi da se priključe i predstavnici poslovnih krugova iz Teksasa i Misurija, kako bi se sagledale mogućnosti jačanja saradnje sa srpskim kompanijama, posebno u oblasti energetike i poljoprivrede.

Članovi srpskog kokusa su načelno spremni da podrže pitanja od značaja za Srbiju, a koja su na liniji interesa SAD, i to se posebno odnosi na evropske integracije i na ostvarivanja stabilnosti zapadnog Balkana. Oni mogu da utiču na Kongres da donese određene rezolucije ili da se spreči usvajanje onih koje su negativne po nas. Kako se navodi, oni su i linija komunikacije sa američkom vladom koja je kreator politike SAD.

Kongres tu politiku ne može da menja, ali članovi kokusa mogu da pomognu u rešavanju otvorenih pitanja - rekao je bivši ambasador u Vašingtonu Ivan Vujačić, za vreme čijeg mandata je oformljen srpski kokus 2004. godine.

  • /

    14.05.2017 15:56
    /
    srbija zemlja krade samu sebe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".