Srbija sama sebi zadala da izradi novi Ustav, a nije ni blizu cilja

Da Srbija poštuje rokove iz Akcionog plana za poglavlje 23, koje je sama sebi zadala, sada bi Beograd ušao u proceduru usvajanja novog Ustava.
"Danas" podseća da je radni tekst Ustava dobio mišljenje Venecijanske komisije posle sprovedene javne rasprave, ali dodaje da javnost nije upoznata sa tim da li se uopšte radi na izmenama najvišeg pravnog akta u državi koji bi prema dinamici utvrđenih rokova iz Akcionog plana trebalo da bude usvojen do kraja ove godine.
 
Sagovornici "Danasa" smatraju da rok iz Akcionog plana neće biti ispunjen, osim ako se sada tajno ne radi na tekstu koji neće proći ozbiljnu javnu raspravu koja je neophodna s obzirom na sve promene koje treba usvojiti.  Do kraja godine ostalo je još sedam meseci, a Srbija bi u međuvremenu trebalo da dobije novog predsednika i novu Vladu. Ukoliko nova vlada bude izabrana do jula, za rad na ustavu ostalo bi još pet meseci što je kratak period. 
 
Sredinom 2015. oformljena je radna grupa u Skupštini Srbije koja je radila na izmeni političkog sistema zemlje što se povezivalo sa radom na novom Ustavu. Ipak, posle samo nekoliko sastanaka radna grupa je po raspuštanju Skupštine prestala da postoji, a osim toga što su sve poslaničke grupe iznele svoje mišljenje o tome šta je neophodno menjati u političkom sistemu zemlje i Ustavu, nije se mnogo znalo o dostignućima njenog rada. 
 
Milan Antonijević, direktor Jukoma, nevladine organizacije koja prati ispunjavanje obaveza u poglavlju 23, za Danas kaže da još nema javne rasprave a ni radne grupe koja bi se ozbiljno bavila izmenama Ustava. 
 
"Zato nije realno očekivati da će biti ispunjeni rokovi iz Akcionog plana. Oko izmena Ustava ne treba brzati i treba sprovesti široku, ozbiljnu i suštinsku javnu raspravu ukoliko hoćemo da ustavne izmene imaju legitimitet", navodi on. 
 
Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava, za Danas navodi da joj ne izgleda verovatno da će izmene Ustava biti spremne do kraja godine.
 
"Ustavna komisija se ne oglašava. Potrebno je imati makar osnovni koncept i ideje bilo za novi Ustav, bilo za amandmane za postojeći. Nije mi poznato ni to da li je doneta početna politička odluka: pripremiti novi Ustav ili amandmanima menjati postojeći? Ne treba isključiti scenario iznenađenja, kao kad je donošen Ustav iz 2006. Dakle, da se na nekom ustavnom projektu radi daleko od očiju javnosti, tajno, potom se tekst objavi i bez ikakve debate pošalje Skupštini, uz jaku političku kampanju da se sprovede referendum i taj tekst koji javnost nije razmotrila, ipak usvoji", navodi ona.
  • ???

    15.05.2017 18:26
    Strašno
    Slušam Skupštinu, donose neke izmene zakona o Sudstvu, koje su protiv Ustava Republike Srbije, pa im mučno da raspravljaju.
    Šta još možemo očekivati?
  • Мунгос

    15.05.2017 18:03
    Сви знамо колико је тешко израдити Устав. Зато предлажем да замолимо Савет Европске Уније да нам позајми неког квалитетног писца Устава, платићемо колико кошта. Или да онај Устав који нам је већ направила достави у виду донација. У крајњем случају и у виду донаторског кредита.
  • Pjer vudman

    15.05.2017 17:19
    Znaci, ako stranci kazu da je nacrt ustava (za njih) zadovoljavajuc, onda se usvaja :)) raspustaj skupstinu, nepotreban trosak u okupiranoj zemlji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".