Jeftin bugarski sir u domaćem bureku i kiflicama

Poslednja kontrola pekara u Srbiji pokazala da su inspektori u 45 odsto objekata pronašli makar jednu nepravilnost.
Pored čestih inspekcijskih kontrola, domaći pekari i dalje krše propise, piše Politika.
 
U poslednjoj kontroli 639 pekara u Srbiji inspektori su pronašli bar jednu nepravilnost u čak 45 odsto objekata, što je, prema mišljenju Poljoprivredne inspekcije, i dalje veliki problem.
 
Trinaest pekara je privremeno zatvoreno zbog neodgovarajućih uslova proizvodnje, a nepravilnosti su se najviše odnosile na to što pekare i dalje ne uspostavljaju funkcionalni sistem bezbednosti po principima Hasapa.
 
Zanimljivo je da se i u ovoj kontroli pokazalo da gotovo četvrtina pekara i dalje nema uspostavljen sistem sledljivosti sirovina i proizvoda, a gotovo svaka šesta nema dobro deklarisane proizvode. Za potrošače je osim bezbednosti najvažnije da budu sigurni kakav je kvalitet sirovina i na koji način se one nabavljaju. Od toga zavisi i kvalitet proizvoda koje kupuju. Politika je nedavno objavila da je domaće tržište i dalje preplavljeno jeftinim bugarskim sirom od biljnih masti (najčešće palminog ulja) koji se na pijacama i u nekim manjim maloprodajama najčešće ne deklariše kao biljni. Prodaje se pod nazivima koji asociraju na tradicionalne domaće brendove i prodaje se po ceni od 200 do 250 dinara po kilogramu.
 
Prema saznanjima Potrošača, velike količine ovog sira i drugih biljnih proizvoda završavaju upravo u pekarama, gde se najlakše mogu upotrebiti kao surogati kravljeg belog sira. To je lakši način da se on proda, nego da ide u frižidere u kojima, prema pravilnicima, mora da bude odvojen od klasičnog sira i da se deklariše kao biljni. I potrošači su već naučili da proveravaju o kakvom proizvodu je reč, pa se ovi proizvodi sve slabije prodaju, bez obzira na nižu cenu i česte akcije.
 
Zoran Pralica iz Unije pekara kaže da je najvažnije u ovom trenutku da se uredi tržište i da se uvedu strože kazne za one koji ne poštuju propise. – Što se tiče sirovina, brašno nije loše, jer imamo svoju proizvodnju. Iako je za klasu ispod evropske, ipak je dobro. Kada je reč o bugarskom siru, polazimo od toga da niko ne stavlja u promet nešto što nije bezbedno. U Srbiji ima oko osam hiljada pekara i velika je konkurencija. Tamo gde je tako, dolazi do sniženja cena i pada kvaliteta – kaže Pralica.
 
On ne poriče da se i bugarski sir verovatno koristi u proizvodnji, ali smatra da nema načina da se to ustanovi, ako je proizvod ispravan. Jedini način, dodaje, da se one pekare kod kojih nije ustanovljena sledljivost sankcionišu jesu kazne. – Samo to može nekoga da natera da posluje po standardima – smatra Pralica i dodaje da se, kada je uvođen Hasap, ispostavilo da ovaj sistem nije mogao biti odrađen u celosti u predviđenom roku.
 
Da li bi možda rešenje moglo da se traži u najnovijoj odluci Evropskog suda pravde koji je pre nekoliko dana zabranio da se proizvodi biljnog porekla prodaju pod oznakom mleko, puter ili sir?
 
U tom slučaju ni u domaćim pekarama ne bi mogao da se kao sirovina u tradicionalnim proizvodima, poput bureka, kiflica, raznih pita i peciva, nađe biljni sir koji u sastavu uopšte nema mleko. Prema domaćim propisima burek, na primer, kao proizvod napravljen od testa i masnoće (ne navodi se kog je porekla masnoća), ako je sa dodacima, mora da sadrži najmanje 20 odsto nadeva. Ni u pravilniku se ne navodi da to mora biti isključivo sir napravljen od mleka. Verovatno su i pekari zbog toga shvatili da je bitno da ispoštuju formu, a bugarski nadev samo je dobra prilika za uvećanje zarade.
  • Terješkova

    24.06.2017 18:12
    @Evgenije
    Jooooj i ja sam obožavala te Hlebove kajzerice a ukusne su im bile i štap kifle sa kimom....sad mesim sama!!
  • Ns

    24.06.2017 16:55
    Inspekcija
    Ja se secam vremena kada su inspekcije redovno kontrolisale ispravnost sladoleda, kolaca, hleba i svega ostalog i objavljivali su rezultate ispitivanja u listu "Dnevnik" sve sa imenima i vlasnika i radnji. A sada? Ah da, to je bilo ono Titovo diktatorsko vreme, ovo je sada demokratija!!!
  • petar

    24.06.2017 16:04
    leny2010@gmail.com
    samo jedna cinjenica je dovoljna koja govori o kvalitetu, da bugari pokupovase sav nas sir i kackavalj iz prodavnica u Dimitrovgradu,Pirotu i ostalim pogranicnim gradovima,a za meso i suhomesnate proizvode da ne pricamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.