"Preispitati sve odluke o viđanju dece s nasilnim očevima"

Više od 100 organizacija civilnog društva Srbije zatražilo je danas od sudova da hitno preispitaju sve nepravnosnažne odluke o vidjanju dece sa očevima koji su činili nasilje.
Od centara za socijalni rad NVO traže da obustave sva vidjanja u kontrolisanim uslovima za koja ne postoji sudska odluka.
 
Članice Mreže organizacija za decu Srbije i Mreže Žene protiv nasilja uz podršku Autonomnog ženskog centra ocenile su da način vidjanja i mesto susreta deteta i roditelja treba da budu odredjeni u skladu sa prethodno podrobno procenjenim bezbednosnim rizicima i da za svaki konkretan slučaj postoji individualni bezbednosni plan.
 
"Profesionalci iz sistema socijalne zaštite i pravosudja treba primarno da se rukovode najboljim interesom deteta. Insistiranje na održavanju kontakta deteta sa roditeljem u slučajevima kada postoji partnersko nasilje i nasilje nad decom nespojivo je sa pravom deteta na ostvarivanje kontakta sa roditeljem", ocenile su nevladine organizacije. 
 
Navodeći da je prekid partnerstva ili razvod braka jedan od ključnih rizika za eskalaciju porodičnog nasilja, organizacije civilnog društva su ocenile da profesionalci iz sistema socijalne zaštite i pravosudja "ne smeju da ignorišu ovaj rizik i omogućavaju nasilniku vidjanje sa detetom i susrete sa ženom".
 
U Centru za socijalni rad u beogradskoj opštini Rakovica u sredu je muškarac ubio ženu i dete, a pre nedelju dana u novobeogradskom Centru za socijalni rad ženu je ubio bivši suprug.
  • otac

    14.07.2017 09:50
    pitanje
    IMa druga strana medalje: kako preispitati zlostavljanje mama kojima ocevi uredno placaju alimentacije , normalno se ponasaju prema svojoj deci i bivsoj supruzi.....A bivse supruge svoje frusrtracije iskaljuju na ocevima svoje dece, koji su ponovo skrecem paznju normalni i pristojni ocevi koji zele da provode vreme sa svojim detetom??? I ovih slucajeva ima, cak mozda i vise nego ovih oceva nasilniika. Misljenja sam da je za sve kriv sistem , jer u Srbiji Pravosudje, Tuzilastvo a pogotovo centar za socialni rad ne rade svoj posao na adekvatan nacin a u medijima prikazuju kako su nezasticeni i kako su prepuni posla.To ne odgovara istini.
  • PRAVO DETETA

    14.07.2017 00:08
    Valjda ovo podrazumeva i PRAVO DETETA da NE MORA DA održava kontakt sa roditeljem koji ga ugrožava na bilo koji način.
    CSR primoravaju decu da održavaju kontakte sa nasilnikom u "kontrolisanim uslovima" što je nonsens i ugrožavanje detata.
    Nasilnika LIŠITI RODITELJSKOG PRAVA, a ne omogućavati mu redovan kontakt sa potencijalnom žrtvom u CSR i to nazivati "kontrolisanim uslovima"!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.