Radnici u rizičnom položaju zbog inspekcijskog nadzora

Inspektori rada imaju zakonsko pravo da tokom nadzora ispituju radnike da li je njihov poslodavac prekršio zakon i tako ih izlažu riziku da ostanu bez posla ukoliko to potvrde, navodi udruženje "Radnik".
Ovo udruženje smatra da bi trebalo zakonski propisati u kojim slučajevima inspektori smeju da uzimaju izjave radnika tokom nadzora jer na ovaj način inspektori mogu da razotkrivaju radnike koji su prijavili problem inspekciji.
 
Ovo udruženje analiziralo je slučaj bivšeg radnika fabrike"„Albon engineering and manufacturing" u Rumi, Vladimira Božića, koji je dobio otkaz nakon što je prijavio inspekciji nezakonito određivanje prekovremenog rada. 
 
Prilikom inspekcijskog nadzora, inspektor je uzimao izjave radnika i jedino je Božić potvrdio postojanje prekovremenog rada. Poslodavac je na osnovu ovakvog nadzora lako mogao da zaključi ko je prijavio nepravilnosti, o čemu više možete da čitate OVDE.
 
Ispitivanje radnika tokom ovog nadzora bilo je nepotrebno jer, kako su naveli iz Ministarstva za rad, inspekcija je na osnovu dokumentacije ustanovila da je poslodavac odredio prekovremeni rad mimo zakona.
 
Sa druge strane, iz Ministarstva su potvrdili da poslodavac ima uvid u to šta su radnici tokom nadzora rekli inspektoru.
 
"Ako inspektori rada mogu na osnovu dokumentacije da utvrde da poslodavac krši zakon, zbog čega uzimaju izjave radnika i daju ih poslodavcima na uvid? Radnicima je gotovo uvek stalo da zadrže svoja radna mesta i oni će o nepravilnostima verovatno ćutati. Neće ćutati samo oni koji su podneli prijavu i potpisali je svojim imenom i prezimenom, kao što je uradio Vladimir Božić", zaključuje Sonja Gočanin iz udruženja "Radnik".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.