Srbija se po broju stanovnika vraća 100 godina unazad

Trend smanjenja stanovništva nastaviće se do 2050. godine kada će Srbija imati 6,3 miliona stanovnika što, kako navode demografi i statističari, znači da će se po broju stanovnika vratiti 100 godina unazad, izjavio je danas u Nišu sociolog Ljubiša Mitrović.
Srbija se po broju stanovnika vraća 100 godina unazad
Foto: Pixabay
Mitrović, koji je koordinator naučnog skupa "Demografski problemi jugoistočne Srbije i mogućnosti izgradnje pronatalitetske nacionalne strategije i politike" organizovanog na Univerzitetu u Nišu, rekao je da Srbija ima oko 7,5 miliona stanovnika.
 
On je rekao da nastavljanje trenda gubitaka stanovništva traži radikalnu preorijentaciju javnih politika u pogledu ključnih pitanja kao što su promena strategije razvoja i stavljanje akcenta na ravnomerni regionalni razvoj, na razvoj poljoprivrede i sela i na masovno zapošljavanje.
 
"Da su podsticajna sredstva koja se daju stranim investitorima data za razvoj malih i srednjih domaćih preduzeća i za podsticaj rađanja sada bismo imali posve drugačiju demografsku sliku", rekao je Mitrović.
 
Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je "alarm odavno zvonio", da su stručnjaci odavno ukazivali da će Srbija doći u stanje demografske katastrofe. Ona je kazala da je po podacima statističara 2016. bila godina u kojoj su demografski podaci za Srbiju bili najlošiji u poslednjih 120 godina.
 
"Prošle godine je u našoj zemlji umrlo preko 100.000 ljudi, a rođeno je manje od 65.000 beba", kazala je Đukić Dejanović.
 
Ona je ocenila je da su demografski podaci veoma loši za jugoistok Srbije, navodeći da se na tom području godišnje na 1.000 stanovnika rodi od četiri do pet beba, a umre preko 20 ljudi.
 
Dodala je da je zvanična statistika zabeležila da na području opštine Crna Trava 2013. godine nije rođena nijedna beba. Navodeći da je prvi put ove godine sedam opština dobilo budžetska sredstva za projekata čiji je cilj povećanje nataliteta, Đukić Dejanović je kazala da u podsticaj rađanja moraju aktivno biti uključene lokalne samouprave, zdravstvene i obrazovne ustanove, regionalne privredne komore i razvojne agencije, kao i kancelarije za mlade.
  • Nikola

    16.01.2020 18:21
    Natalitet
    Opšte je poznato da su srpski seljaci održavali natalitet.
    Komu isti su planski radili na tome da se kroz tzv industrijalizaciju seljaci,a naročito seljnke odmame u gradove.
    Sada nema seljaka,pa nema ni dece!
    Zašto Srbiji treba Beograd od preko 2 milona ljudi?
    Čija je to ideja?
    U beogradskimm pet šopovima su redovi. Sve mlade dame koje umesto dece imaju po nekoliko kučića.
    Nigde dece u parkovima,na ulicama.
    Ovo je vreme urbanog kretenizma i propast ove zemlje je zagarantovna iznutra.
    Nikakvi neprijatelji nam nisu potrebni osim nas samih
  • Demograf

    21.10.2017 13:15
    Na pravom putu!
  • Rošule bez čarapa

    21.10.2017 11:16
    @Udhupetikonja
    Aaaaa .... pa da. NATO Uranijum, GMO, Gay Lobby ....

    Znači nisi u obzir uzeo dementno delovanje srBske politike, pljačku političkih partija, uništenje industrije i poljoprivrede, masovna i nekontrolisana upotreba raznih pesticida i herbicida, divlje deponije koje se godinama gomilaju od strane nesavesnich građana, upotreba mesa koje bi u normalnim državama bilo spaljeno, Alfatoxin mleko, idijotska kultura pušenja, neobrazovanost, štetan stil života, prekomena upotreba alkohola, uništen zdravstveni sistem i školstvo, katastrofalno finansijsko stanje građana ....

    Hahahaha .... gay lobby, a?

    Užas šta sve praznoj glavi padne na pamet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.