Direktorki Etnografskog muzeja nije određen pritvor, zabranjen joj prilazak muzeju

Specijalni sud u Beogradu odbio je danas predlog tužilaštva za organizovani kriminal za određivanje pritvora direktorki Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjani Menković (60) kojoj je zabranio komuniciranje sa svedocima, kao i da posećuje Etnografski muzej.
Direktorki Etnografskog muzeja nije određen pritvor, zabranjen joj prilazak muzeju
Foto: 021.rs
Ona se sumnjiči da je sa saradnicima raznim zloupotrebama oštetila tu instituciju za više od 14 miliona dinara.
 
Portparolka suda Bojana Stanković precizirala je da je sudija za prethodni postupak, nakon saslušanja, doneo rešenje kojim joj je izrekao meru zabrane prilaženja, sastajanja i kumuniciranja sa svedocima, kao i posećivanja Etnografskog muzeja u Beogradu. Takođe joj je naložio da se javlja povereniku Uprave za izvrsenje vanzavodskih sankcija, dodala je Stanković napominjući da, ukoliko prekrši zabrane, može joj biti određena teža mera, uključujući i pritvor.
 
"Predlog Tužioca za organizovani kriminal da se osumnjičenoj odredi pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti da će ometati postupak uticanjem na svedoke, odbijen je kao neosnovan, obzirom da se ista svrha u konkretnom slučaju može postići i blažom merom", napomenula je Stanković.
 
Protiv ovog rešenja Tužilaštvo za organizovani kriminal i osumnjičena mogu uložiti žalbu krivičnom vanraspravnom veću. I ostali osumnjičeni u ovom slučaju braniće se sa slobode, jer za njih tužilaštvo nije tražilo pritvor.
 
Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage kojom Mirjanu Menković tereti za krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. U saopštenju tužilaštva precizirano je da su protiv pet osumnjičenih "preduzete određene dokazne radnje" iz Zakonika o krivičnom postupku.
 
Te radnje su preduzete protiv odgovornog lica preduzetničke radnje "Home art" Željka Markovića, odgovornog lica Omladinske zadruge "Gaudeamus" Ranke Dedović, osnivača Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću "New rey" Predraga Martinovića, osnivača Agencije za kancelarijsko-administrativne usluge "Sebastian MBI" Igora Šebešćena, kao i protiv i Ljubinke Terzić.
 
Prema jučerašnjem saopštenju policije, Menković se sumnjiči da je, od avgusta 2014. godine do hapšenja, davala naloge službi računovodstva da sa računa Etnografskog muzeja vrše uplate na račune pomenutih preduzeća iako nije postojala poslovna saradnja sa njima. Pre toga, kako je navedeno, odgovorna lica ovih preduzeća su izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi direktorka imala osnov za plaćanje sa računa muzeja.
 
Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe. Od provizije "Home art" je ostvario dobit od 777.958 dinara, "Gaudeamus" 956.887 dinara, "New Rey" 185.822 dinara i "Sebastian MBI" 52.970 dinara.
 
Menković je, kako se sumnja, potom davala naloge službi računovodstva da novac isplaćuje većem broju osoba, čime je Etnografski muzej oštetila za 13.678.898 dinara.
 
Takođe, sumnja se da je ona u saizvršilaštvu sa 59-godišnjom ženom, od 7. juna do kraja decembra 2016. godine, izvršila i krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama. Kako je jedina imala informaciju o projektovanoj ceni za javnu nabavku usluga, direktorka muzeja je dala nalog radniku da osumnjičenoj mejlom dostavi podatke o javnoj nabavci, čija je procenjena vrednost iznosila 492.000 dinara. 
 
Nakon što su se na javnoj nabavci javila tri ponuđača, izabrana je agencija čiji je vlasnik sin osumnjičene žene, koji je dostavio ponudu samo za dve hiljade manju od procenjene vrednosti. Pošto Etnografski muzej nije imao potrebu za angažovanjem ovakve vrste, oštećen je za iznos od 490.000 dinara, za koliko je izabrana agencija ostvarila imovinsku korist.
  • Đorđe

    04.11.2017 20:48
    A šta sa ljudima koje je otpustila dotična jer su razotkrili njene kriminalne radnje?
    Da li kod nas postoji zakod da se ti "lažni" otkazi ponište, i oni vrate na posao?
  • Duša-misli

    26.10.2017 22:09
    Pa prema poziciji, realna je opcija pritvor.Me(d)jutim, kad se setimo nanogica i "koferčeta", ima opcija.

    PS. d u zagradi, takozvano "podmuklo" d, se j e d v a čuje pri izgovoru
  • Epada

    26.10.2017 17:49
    Klasicna shema
    Cccc, neiskusno , neiskusno... a da ste pola davali Velikom vodji, dobili biste nagrade, pohvale i unapredjenja a ne ovo... mada ko zna, nikad nije kasno, primaju oni i pokajnike...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.