Pojas na zadnjem sedištu vezuje svaki peti građanin

Broj gradjana Srbije koji koriste pojaseve na prednjem sedištu kola povećao se na 85 odsto, a na zadnjem sedištu tek 20 odsto gradjana vezuje pojaseve, izjavila je vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.
Pojas na zadnjem sedištu vezuje svaki peti građanin
Foto: Pixabay
Ona je kazala da su ti procenti još mali u odnosu na one za koje se smatra da garantuju bezbednost u saobraćaju.
 
"Još je rano govoriti o konkretnim brojkama, ali prvi indikatori govore da je broj saobraćajnih nezgoda u našoj zemlji na otprilike istom nivou kao prošle godine, dok postoji trend smanjenja broja poginulih i povredjenih", kazala je Milošević. 
 
Ona je podsetila da je Agencija s Ministarstvom unutrašnjih poslova i društveno odgovornim kompanijama tokom leta imala kampanju za povećanje bezbednosti putnika u tranzitu, a rezultat je smanjenje broja poginulih za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je broj povredjenih smanjen za 300 odsto: "Naša iskustva, kao i iskustva drugih zemalja, govore da isključivo treba da radimo sa ljudima i to na prevenciji. Kombinacija preventivnih i represivnih mera jeste ta koja može da da rezultat, a to je smanjenje broja saobraćajnih nesreća".
 
Jasmina Milošević je navela da Agencija za bezbednost sabraćaja sprovodi s MUP-om brojne preventivne aktivnosti: "Radimo izmedju ostalog i edukaciju mladih majki i trudnica, jer podaci pokazuju da kod nas tek svaki treći roditelj pravilno prevozi svoje dete u sedištu".
 
Prema njenim rečima, bezbednost saobraćaja je globalni izazov pošto podaci pokazuju da svakog drugog minuta na putevima širom sveta tri osobe izgube život, a svakog četvrtog minuta strada jedno dete.
  • Neoplantius

    31.10.2017 12:12
    Sloboda
    Ne vezivanjem sebe, mogu nekad i spasiti svoj žovot, ako ćemo razmatrati sve scenarije. Važnije je da ne ugrožavam druge učesnike u saobraćaju svojim postupkom. Zašto mi onda nametati nešto?
    Za vezivanje dece je već drugi padež, i taj propis podržavam.
  • Građanka

    31.10.2017 10:13
    Vežem pojas uvek, bez obzira na poziciju u autu, i obavezno provedem 15 minuta u prepiranju s ostalim putnicima koji misle da sam kreten što se vežem. Ne vezujem se zbog propisa, već zbog svog života.
  • DonJuan

    30.10.2017 21:18
    Da je to medju 100 najvecih problema Srbije, bilo bi super.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija