Srbija u veoma malom riziku od terorističkog napada

Sa najvećim brojem terorističkih napada suočavaju se zemlje u Africi i na Bliskom istoku, dok su Srbija i susedne zemlje među onima sa najmanjim rizikom od terorističkih napada, pokazuju podaci Globalnog indeksa terorizma australijskog Instituta za ekonomiju i mir.

Prema ovim podacima, broj smrti izazvanih terorizmom smanjio za 22 odsto ove godine u odnosu na 2014 godinu. Sa druge strane, povećao se broj napada u razvijenim zemljama i to čak za 67 odsto. Iako je u 79 zemalja smanjen uticaj terorizma, na celokupnom nivou je situacija ozbiljna.

Dešavanja u zemljama poput Iraka, Južnog Sudana, Turske i Etiopije učinila su da indeks poraste.

Stanje svake zemlje, kada je terorizam u pitanju, određeno je na osnovu četiri faktora.

To su ukupan broj terorističkih napada tokom godine, ukupan broj smrtnih slučajeva koje je izazvao terorizam tokom 2017. godine, ukupan broj povredjenih usled terorizma u ovoj godini i procena ukupne štete nakon terorističkih napada.

Mapa pokazuje da su zemlje sa najvećim brojem terorističkih napada smeštene na afričkom kontinentu i na Bliskom istoku.

Petnaest najugroženijih zemalja su Irak, Avganistan, Nigerija, Sirija, Pakistan, Jemen, zatim Somalija, Indija, Turska, Libija, Egipat, Filipini, Kongo, Južni Sudan i na petnaestom mestu Kamerun.

Poslednjih deset napada dogodilo se na teritorijama Sirije, Iraka, Južnog Sudana i Avganistana, od čega se čak sedam dogodilo u Iraku, piše "Indy100".

Naša zemlja, ali i susedne, svrstane su među one sa najmanjim rizikom od terorističkih napada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.