Šarčević: Godišnje 70 slučajeva vršnjačkog nasilja, škole ćutale

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se u Srbiji godišnje prijavi oko 75 slučajeva vršnjačkog nasilja u školama što je, kako je naveo, svrstava među zemlje sa najnižom stopom prijavljenih slučajeva u svetu.

Šarčević je rekao da je vršnjačko nasilje među učenicima pošast koja je svuda u svetu u porastu, navodeći da je u Grčkoj zabeleženo tri puta više takvih događaja nego u Srbiji.

"Mnogo toga se ne prijavi. Škole su ćutale jer je lakše da se nešto zataška a mi očekujemo da se istina ne prikriva. Škola mora da javi Školskoj upravi i inspekciji kada dođe do nemilog događaja", kazao je Šarčević dodajući da odgovornost škole postoji samo ako nije uradila svoj posao u skladu sa procedurama.

On je rekao da se novim sistemskim zakonom o obrazovanju predviđa odgovornost zaposlenih u školi, roditelja i same dece u slučajevima vršnjačkog nasilja.

"To će se uvek dešavati u nekoj meri, a škola mora da postavi pravila šta se može a šta ne. Zanemarili smo vaspitnu funkciju u školama, ali odgovornost ne može da preuzme samo škola već to moraju učiniti i roditelji", rekao je Šarčević.

Ministar je dodao da je formiran tim koji čine predstavnici šest ministarstava i koji će biti zadužen za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

  • Teodor N.

    22.11.2017 09:16
    Pre par nedelja odem sa decom u dvoriste Osnovne Skole Dusan Radovic na Slanoj Bari. Igramo kosarku sve super. Pojavi se jos dece i ja izadjem napolje, ustupim mesto mladjariji. Sa mladjim sinom odem na jedan teren koji je bio malo dalje od kosarkaskog. U jednom trenutku ulaze u dvorsite skole njih cetvorica, stariji ucenici skole i ulecu medju decu koja igraju kosarku. Jedan od starijih ucenika krece da maltretira jedno od dece koje nije moje. Kako sam bio daleko viknem da ga ostave na miru i izadju sa terena sto njih cetvorica odbijaju i staju u krug oko mene. Ja sam zaista jedan od tata koji je bivsi kik-bokser i znam kako izlomiti majmune ali znam i kuda bi to odvelo pa pokusavam razgovorm da resim problem na sta se vodja grupe kliberi i izaziva. Na kraju ipak napustaju teren. Ja se malo udaljim oni opet udju i situacija se ponavlja. Ja sad pitam da li treba da se potucemo da bi se upristojili na sta vidim strah na njihovim licima. Napustaju teren. Opet se udaljim i sada oni prilaze meni, sedaju naspram mene i krecu: - A sta je ono znacilo da hocete da nas tucete? Nisam naseo malim prepredenim gadovima i uzvracam da li ja treba da gledam kako mi tuku dete i stojim mirno a posle toga ih pocastim krempitom? Sta ce ucenici u dvoristu skole, vikendom, bez lopte? Ranije su kolale price da se tu i tamo prodaje droga.
  • PERICA

    22.11.2017 08:06
    Rekao je ....
    Između ostalog rekao je i da se ne oseća odgovornim za sve što se dešava i dešavalo .
    Ostavku na mesto ministra neće podneti nego će se boriti da se sve ispravi i sredi.
    ŠTA JE DO SAD RADIO sve se ovo dešava za vreme njegovog mandata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.