Država najavljuje obračun sa sivom ekonomijom na internetu, fokus na dijetetskim suplementima

Država se priprema da uvede sistemsko rešenje kojim će sprečiti siva ekonomija preko društvenih mreža i interneta.
Država najavljuje obračun sa sivom ekonomijom na internetu, fokus na dijetetskim suplementima
Foto: Pixabay
Kako piše "Blic", u fokusu će naročito biti prodaja dijatetskih suplementa preko interneta. Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak kaže da se rešenje pronalazi kako bi država imala virtuelni nadzor nad pojavom koja je naročito uzela maha u nelegalnoj prodaji akciznom robom preko društvenih mreža.
 
"E-trgovina je za savremene zemlje svakodnevnica, kod nas je u povoju, ali je to nije sprečilo da postane polje za sivu ekonomiju jer poslednje procene kažu da je nedozvoljena internet trgovina po svom obimu prevazišla obim sive ekonomije na pijacama. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastoji da informisanjem i edukacijom građana, odnosno potrošača, ukaže na sve zamke i prava potrošača na internetu. Takođe razvili su i e–Trustmark sertifikaciju - e-trgovac, odnosno njegova stranica obeležena je ovim znakom poverenja, kao garant sigurne i bezbedne trgovine i leganog i sigurnog e-trgovca", objašnjava Bošnjak.
 
Oni koji obavljaju prodaju preko društvenih mreža, moraju da imaju u vidu da tržišna inspekcija kontroliše nedozvoljeno obavljanje delatnosti kod onih koji se oglašavaju na Fejsbuku i internetu uopšte.
 
"Posebno se obrađuje deo nelegalnog prometa duvana, duvanskih proizvoda, zaštite prava intelektualne svojine, kao i neregistrovano obavljanje i oglašavanje raznih agencijskih i zanatskih usluga. Najčešće se zabranjuje oglašavanje neregistrovane delatnosti i na taj način se sprečava dalja nelegalna prodaja putem interneta. Ove kontrole se najčešće obavljaju samostalno ili u koordiniranim akcijama sa MUP-om. Prema informacijam koje imam, u planu je izrada plana kontrola u delu suzbijanja nelegalnog prometa putem interneta dijatetskih suplementa", dodaje Bošnjak za "Blic".
 
On ukazuje i na to da je sada jedna od ključnih stvari tehničko-tehnološka opremljenost inspekcije.
 
Predsednik UO Američke privredne komore Zoran Petrović potvrđuje da je virtuelna siva zona ozbiljan problem.
 
"Siva ekonomija je u zamahu, a koliko je uzela maha, najbolje pokazuje koliko je učešća gotovine u plaćanjima. Izazovi sive ekonomije su pred nama, i oni se sve više sele iz realnog u virtualni svet", zaključuje on. 
  • Nemanja

    14.12.2017 15:18
    Ima rešenja
    Trgovina preko računa na Payoneeru ili u kripto valutama. Doviđenja državni lopovi ;-)
  • /

    12.12.2017 20:02
    /
    eto kaki su
    ekleraj vise nece moci da se prodaje ni na kupindu
  • Peca

    12.12.2017 16:20
    Opa
    "Predsednik UO Američke privredne komore Zoran Petrović..." Cije privredne komore i odkud ona kod nas? ... i zasto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.