Instruktori u auto-školama najavili protest

Zaposleni u auto-školama najavili su protest u sredu, 27. decembra, u Beogradu, a svoja vozila će parkirati u centralnim gradskim ulicama.
Instruktori u auto-školama najavili protest
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", oni na ovaj način žele da izraze protest zbog spornih odredaba Zakona o bezbednosti saobraćaja i to jednog propisa koji je u primeni i jednog koji treba da se uskoro usvoji u Skupštini Srbije.
 
Revolt instruktora, predavača, ispitivača i vlasnika auto-škola izazvala je odredba o ponovnom polaganju ispita iako su licence stekli već ranije i odredba o visini cene obuke. Oni su se već obraćali državnim institucijama, a poslali su im i peticiju sa 3.000 potpisa protiv ovih odredaba. 
 
"Ne želimo da blokiramo saobraćaj u Beogradu, pa ćemo vozila parkirati u krajnjim trakama ulica. Okupićemo se i peške otići pred zgradu Vlade Srbije i Skupštinu. Odlučni smo da ne prekinemo protest sve dok nas neko od nadležnih ne primi i ne obeća ispunjenje naših zahteva", poručio je predsednik Udruženja auto-škola Beograda Milan Todorović.
 
On tvrdi da je nelogično da instruktori, ispitivači i predavači, koji imaju najmanje peti stepen stručne spreme, neki i tridesetogodišnje iskustvo, ponovo polažu ispit iz osam oblasti, od kojih mnoge čak nemaju nikakve veze sa vozačkom obukom. 
 
"Zar nije nonsens da instruktora vožnje propituju o Pitagorinoj teoremi ili o Kulonovom zakonu? Pritom, svake godine instruktori pohađaju seminare koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja i za to plaćaju 10.000 dinara. Dodajte i cenu ispita od 5.000 dinara i sve to pomnožite sa oko 4.000 instruktora u Srbiji, pa će vam sve postati jasnije", kaže Todorović
 
Početak protesta je zakazan za 11 časova, a očekuje se da će sve auto-škole, a ima ih oko 400, poslati bar po dva vozila.
 
"Nema razloga da odustanemo od protesta jer su nadležni i dalje gluvi za naše vapaje", kaže za "Novosti" Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije. 
 
Oni su, prema njegovim rečima, i protiv predložene izmene u ZOBS po kojoj bi Vlada Srbije umesto minimalne određivala maksimalnu cenu obuke za sticanje vozačke dozvole.
 
"Ta odredba bi nas vratila u ona vremena kada su nesavesni vlasnici auto-škola, nerezonski, niskim cenama, mamili hiljade kandidata na obuku i prosto štancovali loše vozače", kaže Rašeta.
  • Rade

    23.12.2017 15:41
    Ovi da se pitaju jos bi se polagalo po njihovom daj lovu i sacekaj dozvolu na saltèru .
  • Nervirach

    23.12.2017 15:32
    Pa sa obzirom da polaznike ne uce uslovnom zelenom, davanju zmigavaca, odstojanja....treba ponovo da polazu jer verovatno su zaboravili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija