Dečak oboleo od malih boginja životno ugrožen

Lekari Klinike za dečije interne bolesti u Nišu bore se za život dvogodišnjeg dečaka za koga se veruje da je oboleo od malih boginja.
 Dečak oboleo od malih boginja životno ugrožen
Foto: Pixabay
"Dete ima tešku upalu pluća, priključeno je na respirator i vitalno je ugroženo", rekao je koordinator pedijatrije niškog Kliničkog centra Dejan Milojević. On je naveo da klinički posmatrano dete ima male boginje, jer ima osip i ostale simptome te bolesti, a zvanična potvrda bolesti trebalo bi da stigne u ponedeljak sa instituta Torlak.
 
"Mi smo preduzeli sve što se predviđa najsavremenijim protokolima za lečenje teške upale pluća, očekujemo da terapija da rezultate", istakao je Milojević.
 
Prema njegovim rečima, obolelo dete rođeno je prevremeno, lošijeg je imuniteta i do sada je imalo pet do šest upala pluća, zbog čega nije moglo da bude vakcinisano MMR vakcinom.
 
Milojević je rekao da je na Dečijoj internoj klinici u Nišu ovih dana preminulo jedno dete, ali se ne može reći da su uzrok smrti male boginje. Radi se o detetu koje je rođeno sa teškom hromozomskom anomalijom i koje nije moglo da se fizički i mentalno razvije.
 
"Dete je dobilo tokom večeri visoku temperaturu, a primenulo je sledeće večeri. Nije bilo osipa koji je karakterističan za male boginje", naveo je Milojević. Kako kaže, uzorak krvi tog pacijenta nije poslat na analizu u Torlak, jer i da se radilo o malim boginjama rezultat bi bio negativan pošto se radilo tek o početku bolesti.
 
Na Dečijoj internoj klinici u Nišu se zbog malih boginja nalaze još dva deteta, a njihovo opšte zdravstveno stanje je dobro.
 
"Preduzeli smo sve neophodne mere kako se epidemija malih boginja ne bi širila. Još pre dve nedelje u prizemlju je otvorena posebna ambulanta u kojoj se pregledaju sva deca za koju se sumnja da su obolela od te bolesti", izjavio je Milojević.
 
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Niš, u tom gradu je 51 osoba obolela od malih boginja.
  • limanac

    23.12.2017 20:12
    Pa ova kampanja je već odvratna!!!

    Dakle, juče je javljeno da je dete umrlo OD MALIH BOGINJA

    Danas je objavljeno da baš i nije od toga, u stvari da čak i nalaz iz Torlaka ne može dati pravu sliku jer je početak bolesti. Ali je ipak, baš zgodno poslužiti se tuđom nesrećom i objaviti da jeste. Današnji demanti ionako niko neće pročitati.

    I sad, prosto pitanje: ko ovde LAŽE i MANIPULIŠE činjenicama?
  • Drndara

    23.12.2017 19:17
    Srednji vek
    I, šta kažete, ne treba vakcinisati decu? E, Srbijo među brabonjcima...
  • Mikika

    23.12.2017 17:47
    @nlo
    Da li si procitao tekst?!?!?!?
    Cekaju laboratorijsku potvrdu, simptomi i znakovi nisu usko specificni za male boginje da bi se na osnovu njih mogla postaviti sigurna dijagnoza...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija