Registrovani paori legalno će prodavati i na imanjima

Nakon usvajanja novog pravilnika, od Nove godine biće uređena legalna prodaja poljoprivrednih proizvoda na samim imanjima.
Registrovani paori legalno će prodavati i na imanjima
Foto: Pixabay
"Oni će moći da prodaju na svom kućnom pragu, ali samo ukoliko uđu u registar", pojasnio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da će država pomoći tu registraciju.
 
Poljoprivrednici će moći da prodaju na svojim gazdinstvima ili da direktno šalju na kućne adrese potrošača prerađevine od mesa i mleka, jaja, ribu, voće i povrće koje sami proizvode. Kako piše "Dnevnik", reč je o direktnoj prodaji, čime bi poljoprivrednici trebalo da izađu iz sive zone poslovanja i na taj način potrošačima bez zaziranja od inspekcije ponude tradicionalne proizvode.
 
Po propisima, proizvođači će biti direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraće da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica.
 
Međutim, neće morati da uvode sistem HACCP, odnosno princip analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka proizvodnje. Biće u obavezi da najmanje dva puta godišnje kontrolišu uzorke namirnica.
 
Ministar Nedimović je izjavio i da će premija za mleko u narednoj godini ostati ista kao i u 2017. pa će se mleko plaćati sedam dinara po litru. Najavio je da će od 2019. godine, kada Nacionalna laboratorija za mleko bude akreditovana i u potpunosti osposobljena za rad, mleko biti plaćano na osnovu kvaliteta.
 
Mali proizvođači biće upisivani u poseban registar ne samo zbog kontrole Veterinarske inspekcije već i zbog toga što će imati olakšane uslove poslovanja. Proizvođači mleka će morati i da kvartalno ispituju sirovo mleko na ukupan broj bakterija, dok će živinari jednom godišnje imati obavezu kontrole mesa na salmonelu.
  • Domaćin

    24.12.2017 10:56
    Gubitak svake slobode
    Samo se vi registrujte, da uđete u EU baze.
    Ima teta Eu za vas neke planove, neke nove zakone propise.
    Ako odbijete, nećete više smeti da proizvodite.
    Sve je logično, zar ne. Kad vam teta Eu propiše da nešto morate stavljati u mleko - stavljaćete ga. Kad vam propiše određeno đubrivo - kupovaćete ga po toj i toj ceni i stavljaćete ga.
    To su vam baze i registracije.
  • Deja vu

    23.12.2017 17:02
    Čim se upišu u registar dobiće čestitku od PU da plate poreze i doprinose na zaradu, bar za minimalac.
    To je oko 17.000 dinara mesečno.
    Svoju penziju neće dobiti pre 65 godine, ali će dati svoj skroman doprinos finasiranju viška zaposlenih kod države, koji su prioritet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija