Dvogodišnjak iz Niša oboleo od malih boginja danima na respiratoru

Kod dvogodišnjeg dečaka, koji je zbog teškog zapaljenja pluća već danima priključen na respirator na Dečjoj internoj klinici u Nišu, potvrđen je virus malih boginja.
Dvogodišnjak iz Niša oboleo od malih boginja danima na respiratoru
Foto: Pixabay
Načelnik intenzivne nege na ovoj klinici dr Dejan Milojević kaže za Blic da su sumnje lekara potvrđene laboratorijskim analizama koje su stigle u nedelju.
 
Lekari Dečje klinike već danima se bore za život ovog dečaka a juče su primećeni prvi, mali, znaci poboljšanja.
 
"Njegovo stanje je danas diskretno bolje, ali je i dalje veoma teško i još je priključen na mašinu za disanje. U ovoj situaciji nam je najbitnije da nema pogoršanja a da ima makar i sitnih poboljšanja", kaže načelnik Intenzivne nege na Dečjoj klinici dr Dejan Milojević.
 
Reč je o mališanu koji nije vakcinisan MMR vakcinom jer je u protekle dve godine imao pet ili šest zapaljenja pluća, budući da ima problema sa imunitetom kao prevremeno rođena beba. Stanje dečaka je danima bilo loše, a od srede lekari su doneli odluku ga priključe na respirator.
 
"Procena lekara je bila da njegovo disanje nije dobro i da ne dobija dovoljno kiseonika. Zato je priključen na respirator da mašina diše umesto njega a njegov organizam da se odmori. Njegovo stanje se prati danonoćno", kaže dr Milojević.
 
Na klinici u izolaciji se nalazi još jedan dečak koji nije primio vakcinu, a ima težu kliničku sliku, ali po rečima dr Milojevića on nije životno ugrožen. Drugi dečak koji je bio u izlolaciji, pušten je na kućno lečenje. Na Dečjoj klinici kažu da je veći broj dece posle pregleda pušten odmah na kućno lečenje jer su imala dobar imunitet i nisu pokazivali težu kliničku sliku.
 
Poznati srpski epdemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da male boginje mogu posebno biti opasne ne samo kod dece sa narušenim imunitetom, nego i kod odraslih osoba koji imaju loš imunitet.
 
"Male boginje same po sebi nisu problematične za zdravo dete, ali jesu kompikacije koje ih prate – zapaljenje pluća, zapaljenje mozga, zapanjenje moždanice, pogotovo ako se radi o lošem imunitetu. Virsuno zapaljenje pluća, koje se javlja kao sekundarna infekcija, najčešća je komplikacija do koje dolazi i može napraviti dosta problema jer ne dolazi samo do otežanog disanja i rada pluća već ugrožava i kardiovaskularni sistem. To je komplikacija koja može biti i životno ugrožavajuća i kod odraslih i kod dece a pogotovo kod dece kojoj je narušen imunitet usled naslednih ili stečenih oboljenja", objašnjava prof. dr Tiodorović.
 
Pravilo kod dečjih zaraza, u koje spadaju i male boginje, jeste da su komplikacije teže što je osoba starija upravo zato što posle šezdesete godine dolazi do pada imuniteta, mada to može biti još u pedesetim godinama života.
 
"Vakcinacija je izuzetna mera zaštite jer deca koja su primila obe doze vakcine mogu da obole samo u izuetnim slučajevima velikog pada imuniteta, što je naučno dokazano ne samo kod nas nego i u svetu. Činjenica je i da od svih pacijenata kod kojih su se sada javile komplikacije, niko nije vakcinisan. Čak i jedna doza daje zaštitu i blažu kliničku sliku, nego kada nije primljena nijedna doza. Kod nas je druga doza uvedena od 1984.godine, ali i jedna doza mnogo znači. Vakcina 100 odsto štiti zdrave ljude sa dobrim imunitetom. Dakle ne zavisi sve od vakcine nego i od organizma - da li je sa očuvanim imuniteom, ima li hroničnih bolesti", navodi prof. dr Tiodorović.
 
On napominje da za je vakcinisanje dece sa narušenim imunitetom potrebno da postoji zajednički stav pedijatra, epidemiologa, infektologa i imunologa.
 
Kod dvogodišnjeg dečaka V.P. sa urođenom teškom hromozomskom anomalijom koji je preminuo pre nekoliko dana na Dečjoj klinici u Nišu nije potvrđeno da je bolovao od malih boginja. Dečak je od rođenja boravio na Dečjoj klinici jer ga je napustila majka i imao je težak poremećaj imuniteta, kao posledicu hromozomske anomalije zbog koje nije mogao da se normalno razvije ni fizički, ni psihički.
  • hah

    25.12.2017 10:56
    "Pravilo kod dečjih zaraza, u koje spadaju i male boginje, jeste da su komplikacije teže što je osoba starija upravo zato što posle šezdesete godine dolazi do pada imuniteta, mada to može biti još u pedesetim godinama života."
    Zato je sasvim logicno umesto da se preleze u zdravom detinjstvu i ima trajan imunitet, da se da vakcina koja ce ih stititi najvise 15 godina (Logika kad se treba kupiti po jedna vakcina za svakog stanovnika)
  • ...

    25.12.2017 09:37
    Hmm...
    E, da. Kad bi to bile samo male boginje. Pogledaju kroz mikroskop i odmah ga prepoznaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija