Imamo zakon, ali žene često i ne znaju da su manje plaćene od kolega

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da kontinuirano upozorava da su nejednake zarade za isti rad posledica diskriminacije žena, a ne nedostatka propisa, te da je važno da se svi zajedno, i politički i društveni akteri, bore za punu primenu principa ravnopravnosti i poštovanje antidiskriminacionih propisa.
Imamo zakon, ali žene često i ne znaju da su manje plaćene od kolega
Foto: Medija centar Beograd
Janković, podstaknuta izjavom predsednika SPS Ivice Dačića o tome da se godinama zalagao za zakonsko rešenje kojim bi se ženama i muškarcima za isti posao garantovale iste plate, ističe da poštuje svaku vrstu zalaganja za ravnopravnost, ali ukazuje da zakonodavni okvir koji štiti načelo ravnopravnosti i zabranjuje diskriminaciju već postoji u Srbiji.
 
Ističe da Zakon o zabrani diskriminacije izričito zabranjuje diskriminaciju u oblasti rada i propisuje pravo na jednaku naknadu za rad jednake vrednosti. Takođe, pravna zaštita u ovoj oblasti propisana je i odredbama Zakona o radu i drugih zakona, kao i međunarodnim sporazumima i konvencijama koje je Srbija ratifikovala.
 
Podseća takođe da praksa svih evropskih institucija za ravnopravnost ukazuje da taj problem postoji i u mnogo razvijenijim evropskim zemljama, ali i da je izuzetno teško dokazati nejednakost u zaradama muškaraca i žena za isti rad. Uzrok je, kaže, pre svega, netransparentnost podataka o sistemu zarada i nepristupačnost informacija o dodacima, bonusima i nagradama koje su od ključnog značaja za utvrđivanje diskriminacije u ovoj oblasti.
 
Žene, dodaje, često i ne znaju da su za isti posao manje plaćene od svojih kolega. "Zbog svega navedenog, mali je broj pritužbi podnetih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog nejednakih zarada, što ne znači da ovakva praksa ne postoji", navela je poverenica.
 
Najavljeno je i da će institucija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti u narednom periodu objaviti publikaciju "Kako pripremiti slučaj u oblasti nejednakih zarada" koju su izradili pravni stručnjaci iz evropskih institucija za ravnopravnost iz 20 država, uključujući i Srbiju.
  • :/

    11.01.2018 18:27
    -
    Gde god sam radio, zene su imale istu platu kao i ja, a radile su manje utoliko sto nisu morale da dizu nista tesko. Sudove i kuvanje kafe smo jednako delili bez obzira na to.
    Ne znam gde su to manje placene zene (obicne smrtnice) od muskaraca (obicnih smrtnika) za isti posao? Jedino ako se radi na normu, ali tu postoji i razlika izmedju muskarca i muskarca.
    Ovo o cemu ovi "pricaju" je 99% povezano sa politicarima i visokim funkcionerima, a oni ionako cine 1% stanovnistva i zaradjuju mnogostruko vise od nas, pa me bas i briga...
  • Dusan Savic

    11.01.2018 18:26
    Kako da ne
    Sto lazete voleo bih da vidim da li je u nekom javnom predizecu za isti posao zena placena manje. I po privatnim isto to sto iznesete neku informaciju bez pokrica je krivicno delo. Jedina razlika koja moze da se desi je ako je neko politicki ili rodjacki tu pa mu povecaju platu, a ovo da li je zensko ili musko nema veze samo u nekim glavama.
    U firmi u kojoj radim su norme ko ispuni ili napravi vise dobije novac bez obzira na pol. To sto pkkusavate na silu nesto da promenite su ciste gluposti, samo svadjate polove. Diskriminacija je isto ako se samo pozivate na to ste zena pa hocete neka prava. Svi imaju ista prava. Umesto da se bunite protiv onih sto nedaju zenama sa zatrudne zbog posla ali to vas nezanima. Ebo izborili ste se da zene rade do 65 eto vam rezultat

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija