Diković: Srbiji treba raketni sistem PVO dometa 400 kilometara

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je za RTS da je Srbiji potreban sistem koji može da vodi protivvazduhoplovnu borbu na daljinama većim od 400 kilometara.
"Rano je govoriti o konkretnom rešenju, razmatra se više sistema, ne samo S-300, ali mi smo jasno iskazali da nam treba sistem koji može da vodi protivvazduhoplovnu borbu na daljinama većim od 400 kilometara", rekao je Diković za emisiju "Dozvolite" na RTS-u.
 
Diković je naveo da će vojska ove godine raditi na modernizaciji naoružanja i da će posebnu pažnju posvetiti izgradnji kapaciteta za obuku i izgradnji stajanki, hangara i prostora za smeštaj borbene tehnike.
 
"Nastavićemo sa realizacijom projekta '1.500' i '1.500 plus'. Počećemo modernizaciju tenka M-84 i borbenog vozila pešadije, kako bismo poboljšali domet, zaštitu i probojnost. Zaokružićemo sposobnosti naše lovačke avijacije za zaštitu vazdušnog prostora. U planu je da se vojska u 2018. godini opremi helikopterima H-145M iz 'Erbasovog' programa sa sistemom naoružanja koje smo mi tražili, a odobrena je i nabavka šest transportnih helikoptera Mi-17", rekao je Diković i dodao da će se unaprediti sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.
 
On je naveo da sledi i modernizacija sistema vazdušnog osmatranja i javljanja, gde su značajna dva radara koja su nabavljena iz Slovenije pre dve godine, kao i nastavak modernizacije raketnog sistema KUB.
 
Diković nije želeo da komentariše postupak američkih vlasti koje mu nisu izdale vizu za posetu SAD. S druge strane, Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je ranije da general Diković očekuje obrazloženje od američke ambasade.
  • ?

    14.01.2018 17:25
    Kako odbrambeni sistem za pvo moze da sluzi za agresiju ?
  • Laki

    14.01.2018 12:38
    Naravno
    Naravno da nam treba, i to isključivo kao zamena trenutno ćoravom ministru Vulinu. Nije precizan a i kad dobaci to je uglavnom samo do Zagreba, Sarajeva i Tirane. Njegove otrovne strele nas koštaju daleko više.
  • makijaveli

    14.01.2018 10:15
    protiv koga
    O cemu govori ovaj lik ? Propaganda za koga ? Pa protiv koga bi ratovao na tim udaljenostima, i do 400 km ? To jedino sluzi za agresiju, a ne za odbranu, na tim odstojanjima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija