Srpska pravoslavna crkva menja ime

Zvaničan naziv Srpske pravoslavne crkve ubuduće će biti "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija", pišu "Novosti".
Kako navode, procedura izbora patrijarha biće pojednostavljena i on će se birati tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika. To su najvažnije novine predviđene predlogom novog ustava SPC.
 
Izabrani crkveni poglavar zvaće se arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja, navodi beogradski list.
 
Prema predlogu novog ustava SPC, postojećih 13 eparhija postaće mitropolije, a novi ustav najverovatnije će biti usvojen na zasedanju najvišeg crkvenog tela - Svetog arhijerejskog sabora, sredinom maja.
 
Neimenovani sagovornik iz Patrijaršije za "Novosti" kaže da je postojeći ustav u mnogim svojim delovima bi zastareo i gotovo neprimenjiv, a da je poslednja njegova veća revizija urađena 1947. Nacrt novog ustava sugeriše da se novi poglavar bira u Pećkoj patrijaršiji, a kao mogućosti predviđena su crkvena sedišta u Beogradu ili u Sremskim Karlovcima.
  • Nervirach

    07.03.2018 14:04
    A kalendar?
  • Komifo

    06.03.2018 18:45
    Taman na osnovu poslednjih vesti pomislismo da se crkva prebacuje na daleko manje zaostale i štetne aktivnosti - trgovinu drogom i seksualne perverzije - kad ono eto ih opet na svojim stazama mračnjaštva i izopačenosti.
  • Dazdevnjak

    06.03.2018 18:19
    ololo
    Mogu sponzore da dovode da im ustupe ime, kao beogradska Arena, i da se nazovu npr. Srpska Pravoslavna Crkva Telekom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija