Svaka reklama za lek mora da ima dozvolu

Reklame za "čudotvorne" preparate zvuče uglavnom isto, lek leči gotovo sve, za male pare, u najbržem mogućem roku.
Svaka reklama za lek mora da ima dozvolu
Foto: Pixabay
Kako piše "Politika", ovakvom reklamom ne samo da se obmanjuje javnost, već se krše i odredbe Pravilnika o oglašavanju lekova, koji propisuje da reklamiranje lekova i medicinskih sredstava mora da bude objektivno i ne sme da dovodi u zabludu.
 
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) Goran Papović kaže da je najviše sporno reklamiranje raznih preparata čije dejstvo nije klinički dokazano, niti je jasno čemu konkretno služe.
 
"Reč je o raznim suplementima, tačnije dodacima ishrani, čije reklame, ne samo da vređaju zdrav razum, već su opasne po zdravlje. Njihove poruke dovode u zabludu čak i odrasle građane. Zabrinjava podatak da te preparate prodaju neregistrovane, fantomske firme. Ne znamo ko im je vlasnik ili direktor, već samo imejl adresu i broj telefona preko kojeg je moguće naručiti određeni preparat", kaže Papović za "Politiku" i dodaje da se u ovoj oblasti prepliću nadležnosti različitih službi. 
 
Tada, po pravilu, nastaju problemi, pogotovo ukoliko te nadležnosti nisu precizno razgraničene. Tu bi, po rečima Papovića, zajednički trebalo da deluju Regulatorno telo za elektronske medije, zdravstvena i tržišna inspekcija. 
 
"Ne mogu da se setim da li je neko platio kaznu zbog emitovanja nepropisne reklame nekog medicinskog sredstva", dodaje Papović.
 
Za kontrolu oglašavanja lekova i medicinskih sredstava nadležna je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, a promotivni materijal odobrava Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). Ukoliko se lek reklamira suprotno od propisanih pravila, novčana kazna iznosi od 800.000 do dva milion dinara za privredni prestup. Kazna od 80.000 do 150.000 dinara propisana je za odgovornu osobu. 
 
Od 2010. godine, piše "Politika", kada je stupio na snagu Pravilnik o način oglašavanja lekova, članovi specijalne komisije ALIMS-a izdali su 2.615 dozvola, tačnije rešenja o reklamiranju lekova, 864 dozvole za oglašavanje medicinskih sredstava i 69 odobrenja za oglašavanje veterinarskih lekova. 
 
U navedenom periodu 236 zahteva za reklamiranje nije doboreno. Rešenje kojim se odobrava oglašavanje nekog leka ili medicinskog sredstva važi do isteka njihove dozvole.
 
Nije dozvoljeno reklamiranje lekova koji se izdaju na recept, već onih čiju upotrebu ne pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje. Ipak, svi lekovi i medicinska sredstva koji se reklamiraju moraju da imaju dozvolu za promet Agencije za lekove i medicinska sredstva. 
 
U oglašavanje spadaju televizijske reklame, oglasi u štampanim medijcima i na bilbordima, kao i svaka vrsta promocije stručnoj javnosti, tačnije lekarima i zdravstvenim radnicima. Promovisanje leka stručnoj javnosti mora da sadrži osnovne karakteristike leka i podatke koji se odnose na režim izdavanje leka.
 
Tako se na spisku odobrenog promotivnog materijala Agencije za lekove nalaze razni leci, promotivni blokovi, kongresne reklame, podloge za kompjuterskog miša, internet prezentacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.