Od septembra đačke ekskurzije ili u Srbiji ili u Republici Srpskoj

Đačke ekskurzije bi u ubuduće trebalo da budu jeftinije, najavila je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.
Od septembra đačke ekskurzije ili u Srbiji ili u Republici Srpskoj
Foto: Pixabay
Nedeljković je za RTS rekla da se đačka putovanja još uvek organizuju po pravilniku iz 2010. godine, ali da je izrada novog pravilnika pri kraju, i da bi on trebalo da počne da se primenjuje od septembra.
 
"Novim pravilnikom biće tačno definisano koji su to smeštajni kapaciteti koji se mogu koristiti za ekskurzije. Dakle, više ne sme i ne može biti prioritet hotel sa četiri ili pet zvezdica, već smeštajni kapaciteti koji su prilagođeni resursima za izvođenje nastave u prirodi ili ekskurzije", navodi Nedeljković. 
 
Nedeljković navodi primer Tršića, gde je odlukom Vlade osnovan kulturno-obrazovni centar, a koji, prema njenim rečima, ima dovoljno kapaciteta za ekskurzije. Ona dodaje da će i dalje postojati kategorija za koje će ekskurzije biti besplatne ili kojima će biti obezbeđeni popusti.
 
Ona dalje navodi da je u prvom delu pravilnika Srbija podeljena na regije shodno uzrastima i nastavnom planu i programu, i svaka od tih regija ima svoje kulturno-istorijske spomenike. Nedeljković ističe da je jedna od namera pri izradi pravilnika bila i da se prestane sa potenciranjem uvek istih destinacija.
 
Još jedna novina je ta što će učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole moći da idu na ekskurzije i u Republiku Srpsku.
 
"Ukoliko već imate organizovanu ekskurziju na Tari, i obilazite šargansku osmicu, prirodno je da možete da vidite i Višegrad i Andrićgrad, što je svakako značajno za našu kulturu", navodi Nedeljković.
 
Pomoćnica ministra navodi i da su se pri izradi pravilnika rukovodili time da deca prvo treba da upoznaju i zavole svoju zemlju, pa će tako samo učenici četvrte godine srednje škole, odnosno maturanti moći da idu na ekskurziju u inostranstvo, dok će prve tri godine ekskurzije biti organizovane ili u Srbiji ili u Republici Srpskoj.
 
Takođe, agencije koje nude dodatne sadržaje u toku ekskurzija i za njih traže naknadna plaćanja neće biti preporučene.
 
Koje još novine donosi novi pravilnik možete pročitati OVDE.
  • Kao nekad

    30.03.2018 10:02
    @ Mika
    Beč, Budimpešta itd nisu DALJE destinacije od Paralije i Čanja u odnosu na NS, a što se tiče lepote destinacije i o tome možemo diskutovati.Cena smeštaja zavisi od samog smeštaja i njegovog kvaliteta, a ne od destinacije. Hrana se svakako dokupljuje i na letovanju u Paraliji i na djačkoj ekskurziji u Beču ili Budimpešti (ima samo doručak).
    Cene djačkih ekskurzija su previsoke ako uzmemo u obzir da bi agencije morale da daju popust za grupu i ako ih uporedimo sa cenama tih istih agencija koje vode na te iste destinacije druge grupe koje nisu djačke ekskurzije.DOKAZ: ponude agencija za iste destinacije sa istim programom i nivoom usluge na sajtovima
    Prijatan dan Miko.
  • Mika

    29.03.2018 13:19
    @kao nekad
    Može ali u Čanj ili Paraliju ali neke lepše i dalje destinanicije ne.Kako god okrenemo jadni smo u svakom pogledu. Nadam se da će nam nekad biti bolje tj. bar našoj deci.
  • Kao nekad

    29.03.2018 11:12
    @ Mika
    Može letovanje za porodicu sa prevozom za 400 eur, a hrana da se dodatno kupuje. Hrana se dodatno kupuje i na ekskurzijama u inostranstvu od 400 eur na koje ide jedno dete. Ni na ekskurzijama na koje idu današnja deca ,nema pun pansion, ponekad eventualno neki mršav i jadan doručak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija