Danas saslušanje poslednjeg svedoka u slučaju rehabilitacije Nedića

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića nastavlja se danas pred Višim sudom u Beogradu.
Danas bi trebalo da bude saslušan poslednji predloženi svedok - istoričar Aleksandar Stojanović.
 
Ovaj postupak je iniciran 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim većem, kojoj prisustvuje i javnost počela u decembru 2015. godine, od kada je sud saslušao četiri svedoka i pet istoričara.
 
U sudu su za Tanjug ranije rekli da je ostalo da se ispita još jedan istoričar, pa ako predlagači rehabilitacije ne budu imali nove predloge, njegovim ispitivanjem dokazni postupak bi trebalo da bude okončan. Sud takođe očekuje okončanje vanparničnog postupka, proglašenja nestalog lica za umrlo - Božidara Nedića, inače oca predlagača rehabilitacije Aleksandra Nedića. Predlagač rehabilitacije je Nedićev praunuk. 
 
Iako nije ispitano mnogo svedoka, postupak je u više navrata bio stopiran po par meseci zbog pribavljanja određene dokumentacije od službi bezbednosti i rasprave o njima, kao i zbog zahteva jevrejskih opština da se umešaju u postupak i osporavaju vraćanje građanskih prava Nediću. 
 
Sud međutim pravo mešanja nije dozvolio, a tu odluku je potvrdio i Apelacion sud, budući da je ovo "jednostranački postupak" koji se vodi po pravilima vanparničnog postupka i nema "druge strane". 
 
Nedićevi potomci zatražili su zahtevom za rehabilitaciju od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje. 
 
Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen. 
 
Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.
  • Tihi

    26.03.2018 15:20
    Da
    Ovi sto i sad veruju u njihovog druga Tita da zacepe svoja usta! Kleli ste se 60 godinau majmuna kog su vam postavili Englezi i kad su videli da im vise ne trebate razbili vam drzavu sa vatrogasnim biciklistickim i raznim drugim udruzenjima Ovaj je spasavao narod od te vase Brace iz SKJ dok su jos bili u svojim pravim uniformama sa nozevima u rukama a vi ih onda proglasili svojom bracom,ako su oni i dan danas vasa braca Moja NISU NITI CE IKAD BITI OLOSI JEDNI ZATUPANI
  • NS49

    26.03.2018 11:53
    Pobednik piše istoriju pa smo mi vaspitavani po filmovima Veljka Bulajića koji je po savetu Broza četnike uvek prikazivao najgorima dok ustaše retko.
    Neki dan rekoše da je sprečio ubijanje Srba tako što je molio Hitlera da obuzda ustaško klanje a to pre nismo znali. To je bila baš vazalna vlada i ko zna šta je sve tu bilo. Ipak jedni smo narod koji nije slao vojsku na SSSR u to doba. Slale su ga RUmunija i Slovačka a verovatno i Bugarska.
    Šta god sud da presudi nekome se neće svideti ali našoj Ruskoj braći se baš i ne sviđaju rehabilitacije onih koji su bili na drugoj strani. Nisu naše zvali na zadnu vojnu paradu 9. maja.
  • lol

    26.03.2018 11:35
    @Срб

    Genije, da su zaista crtali takve granice, Srem bi pripao Hrvatskoj, a Bačka Mađaraskoj. Znaš, kao za vreme Pavelića i Hortija... ili misliš da bi se Paveliću i Hortiju mnogo više svidelo da Bačka i Srem (kao i sama Vojvodina) pripadaju Srbiji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija