Ljajić: Dolazak Lidla pojačaće konkurenciju

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da postoji prostor za dolazak novih trgovinskih lanaca u Srbiju i ocenio da je dolazak Lidla važan, jer će pojačati konkurenciju.
Ljajić: Dolazak Lidla pojačaće konkurenciju
Foto: Pixabay
Ljajić je, na obeležavanju Dana konkurencije, kazao da na nacionalnom nivou "postoji prostor za dolazak novih velikih igrača na tržište", a da je na regionalnom i lokalnom nivou "konkurencija već žestoka", jer postoji oko 45 lokalnih i regionalnih maloprodajnih lanaca.
 
Ljajić je dodao da 30 odsto ukupne trgovine u Srbiji čini moderna trgovina, dok je ostatak tradicionalna.
 
"Imamo enormno veliki broj učešća pijaca i tezgi u ukupnoj trgovini i taj procenat iznosi oko devet odsto", kazao je Ljajić.
 
On je naveo i da je učešće hipermarketa u Srbiji malo i da iznosi oko tri odsto.
 
Prema njegovim rečima, najgora situacija je sa diskontnim lancima kojih u Srbiji nema, dok ih je na primer u Poljskoj 30 odsto.
 
Ljajić je rekao da se govorilo da će dolazak Ikee zatvoriti neke fabrike nameštaja u Srbiji, ali da je ipak u 2017. godini izvoz nameštaja porastao za 16 odsto, a u prava dva meseca ove godine za 17 odsto.
 
Prema njegovim rečima, proizvodnja nameštaja prošle godine porasla je sedam odsto.
 
"Pokazalo se da je bilo prostora na tržištu za dolazak ovakvog lanca. To nije problem naših proizvodjača. Problem naših proizvođača nameštaja je činjenica da izvozimo puno drvenih trupaca kao sirovinu, a da oni moraju da uvoze te iste sirovine iz drugih zemalja po većim cenama nego što bi ovde mogli da je kupe", rekao je on.
 
On je rekao da je najbolji primer zdrave konkurencije tržište telekomunikacija, koje je potpuno liberalizovano.
 
"Tu postoje tri velika igrača koje se bore za svakog potrošača, nudeći različite pakete, servise i usluge", rekao je on.
 
On je rekao i da se radi na novom Zakonu o zaštiti konkurencije, koji je dobio dobre ocene i treba još da se uskladi sa Zakonom o opštem upravnom postupku.
 
"Potrebno je da nastavimo sa harmonizacijom sa pravnim tekovinama EU i da se uskladi zakon sa potrebama privrede", naveo je Ljajić.
  • hm

    21.04.2018 10:36
    Ja sam primetila da su cene u lidlu u Grckoj vece nego u Segedinu. Znaci - ne mora isto. Znaci - u Srbij ce biti najskuplje, kao i sve sto je. Znaci - nastavicemo da idemo u Madjarsku u nabavku.
  • bas se miska plase

    20.04.2018 15:56
    @Noname
    Kojim novim lancem? Jedino je jos Vero, koji ima jedan market u Beogradu, strani, sve ostalo je na ovaj ili onaj (Todoriceva akvizicija Rode npr.) nacin odavde. Lidl je nemacki market, Svarc grupa je teska barem dva godisnja bruto nacionalna dohotka Srbije, najveci su lanac marketa u Evropi i cetvrti u svetu i to su daleko jaci igraci od svih tajkuna odavde zajedno pa jos na kvadrat pa jos onda to sve na kub. Firma teska 90+ milijardi dolara da se plasi paljenja objekta... Nije to lokalna seoska zadruga...
  • Noname

    20.04.2018 14:43
    Jok
    Neće dolazak Lidla ništa promeniti, kao ni dolazak svih kompanija koje su do sada došle. Ono što će se desiti jeste da će neko da dodje kod njih i kaže im "no-no... ne smete da imate takve cene inače...", a pošto niko ne voli da mu gore objekti (u najblažem obliku "inače"-a), a takodje svako voli dobru zaradu, onda će i Lidl posle par meseci u Srbo*ebini da sustigne sa cenama ostale tajkune i monopoliste, kao što se i do sada dešavalo sa svakim novim lancem....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".