Informacioni sistem protiv šetnje od šaltera do šaltera

Za prvih godinu dana primene informacionog sistema eZUP (Zakon o upravnom postupku), koji omogućava bržu i jednostavniju razmenu podataka, umesto da se ide od šaltera do šaltera, građanima je ušteđeno 500.000 sati, a štampanje izvoda iz matične knjige rođenih je prepolovljeno, kažu u vladinoj Kancelariji za IT i elektronsku upravu.
Informacioni sistem protiv šetnje od šaltera do šaltera
Foto: Pixabay
U tom informacionom sistemu se trenutno nalazi osam institucija sa 20 baza podataka. U Kancelariji kažu da je upravo podatak o tome da je prepolovljena štampa paprinih izvoda iz matične knjige rođenih pokazatelj značaja elektronske razmene podataka. Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović procenjuje da će štampanje izvoda iz knjige rođenih, na primer, u narednih godinu, do godinu i po dana, praktično i nestati.
 
Jovanović za Tanjug najavljuje da na jesen "startuje" i pilot projekat "e-inspektor", sa željom da se informatizuje rad 41 inspekcijske službe u Srbiji, kako bi se napravio savremeni informacioni sistem. Time će se, dodaje, olakšati i unaprediti rad inspektora, ali i obavljati koordinacija njihovog rada.
 
Takođe, od 1. oktobra zvanično se uvodi "e pečat", pa onaj tradicionalni više neće biti obavezan u poslovanju privrednih društava. "Napravićemo jedan događaj koji će simbolično reći - od danas je kraj, pečat više nije potreban", kaže Jovanović i dodaje da je e-pečat, kao e-potpis pravnog lica, uveden izmenom Zakona o elektronskom poslovanju.
 
"Očekujemo da u narednom periodu prvi provajderi ove usluge počnu da izdaju elektronske pečate pravnim licima", dodaje Jovanović. Kao kapitalni infrastrukturni projekat izdvaja odluku vlade o izgradnji državnog Data centra u Kragujevcu, za koji, kaže, postoji interesovanje i stranih investitora.
 
Podsetio je i na informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet", koji je, kaže, uveden u drugu fazu - pa će roditelji, pored toga što još u porodilištu daju ime detetu, upišu ga u matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište i socijalno osiguranje, sada moći da elektronski podnesu i zahtev za roditeljski dodatak. "Oko 40 gradova i opština se već nalazi u tom sistemu, a do jeseni će biti cela Srbija", rekao je Jovanović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".