Cvetković: Vratiti oduzetu imovinu

Građanima koji traže vraćanje oduzete imovine učinjena je velika nepravda i mi ćemo morati da ih podržimo i nadoknadimo im štetu, izjavio je srpski premijer Mirko Cvetković u izjavi za današnji "Fajnenšel tajms".
Građanima koji traže vraćanje oduzete imovine učinjena je velika nepravda i mi ćemo morati da ih podržimo i nadoknadimo im štetu, izjavio je srpski premijer Mirko Cvetković u izjavi za današnji "Fajnenšel tajms".

"To, međutim, mora da se uradi tako da ne ugrozi našu budućnost. Ne možete da zamenite prošlost budućnošću. Šta god da im ponudimo, to ne sme da destabilizuje državu", istakao je Cvetković.

U tekstu o restituciji u Srbiji, londonski poslovni dnevnik ocenjuje da bi direktna finansijska kompenzacija vlasnika značila bankrot za našu zemlju, kojoj je za oporavak od globalne finansijske krize bila potrebna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda.

Tužbe, koje je uložilo više od 70.000 ljudi, odnose se na imovinu vrednu stotine miliona evra.

"Niko ne zna stvarnu vrednost te imovine", istakao je Cvetković. Štaviše, broj tužbi bi mogao značajno da poraste, posebno tužbe Srba koji su rođeni u inostranstvu.

Prema najnovijoj proceni srpskih poreskih vlasti, vrednost nacionalizovane imovine, uključujući crkvene posede oko kojih sporovi još nisu rešeni, mogla bi da iznosi između 101 milijarde i 226 milijarde evra.

"Naša politika nije da nekog prevarimo", rekao je Cvetković i dodao da će država možda da odvoji određeni procenat bruto domaćeg proizvoda za rešenje tih sporova. "Ipak, niko neće biti oduševljen time. Da bismo postigli zakonsku jasnoću, moraćemo da im damo ponudu koju neće moći da odbiju", istakao je srpski premijer.

Većina ljudi koji očekuju vraćanje oduzete imovine traže naknadu za samo dva ili tri stana ili manje poljoprivredno zemljište, izjavio je koordinator Mreže za restituciju Mile Antić.

Ističući da te građane predstavlja nekoliko udruženja, kojima je zajednička frustracija usmerena ka sistemu, "Fajnenšel tajms" podseća da su, nakon pada komunizma, države širom istočne Evrope prihvatile ideju restitucije imovine i da samo Srbija dosad nije donela odluku kako ljudima nadoknaditi štetu.

Usvajanje zakona o restituciji, nakon višegodišnjih obećanja, od ključne je važnosti za Srbiju kako bi postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, konstatuje londonski dnevnik.

  • CECA

    26.02.2011 19:38
    Ma lupeta,a i nije dobro procitao sta mu je Boris napisao.BRAVO-APLAUZ-BRABO-APLAUZ...............BIS.
  • 26.02.2011 09:32
    sta rec,i hahahahah...nekada za takve konstantne izjave bez efektai se govorili ...vrti se k'o pokvarena ploca...
  • Lalla

    25.02.2011 22:43
    Sta da vratite
    Sada kada stesve rasprodali budzasto i kojekome;sta mislite da vratite?!!?!!!!
    ponovo preko ledja poreskih obveznika,kao i stednju,pa da se hvalite kako eto vracate!!!!
    Sram vas bilo,mator covek a ovako da lupeta!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.