Hitna sednica zbog javne svojine

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši zakazao je za ponedeljak, 12. septembar, vanrednu sednicu na kojoj će se raspravljati isključivo o Predlogu zakona o javnoj svojini.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši zakazao je za ponedeljak, 12. septembar, vanrednu sednicu na kojoj će se raspravljati isključivo o Predlogu zakona o javnoj svojini.

 

Ovo je prvi put da se o jednom predlogu zakona raspravlja na vanrednoj sednici Skupštine Vojvodine po hitnom postupku, odnosno prvi put se na ovaj način reaguje na odnos republičkih organa prema pokrajinskoj administraciji.

Na sednici se očekuje žučna debata o predlogu zakona koji bi do kraja ovog meseca trebalo da usvoji Skupština Srbije.

Povod za vanrednu sednicu pokrajinskog parlamenta bila je nespremnost Vlade Srbije da u Predlog zakona o javnoj svojini uvrsti amandmane (zahteve) vlade Vojvodine donete na sednici tog izvršnog tela 26. avgusta, kojoj je prisutvovao i vicepremijer Božidar Đelić.

Potpredsedik Vlade Srbije je tada pred novinarima rekao da je postignut visok stepen saglasnosti, ali da unapred ne može da kaže koliko predloga vlade Vojvodine će biti i usvojeno.

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić je tom prilikom naglasio da Vojvodina traži da joj pripadnu regionalni putevi i železnice, kanalska mreža i druga infrastruktura, kao i sve drugo što je finansirano iz Fonda za kapitalna ulaganja.

Vojvođanska vlada je tražila i da postane vlasnik zgrada u kojima se nalazi pokrajinska administracija, kao i da joj se obeštete letovališta i neka druga zdanja na teritoriji bivših jugoslovenskih republika "izgubljena" na osnovu Zakona o sukcesiji.

Pajtić je ranije u izjavi Tanjugu naglasio da su konsultacije oko pomenutog zakona još u toku i da nema povratnu informaciju koliko vojvođanskih amandmana je prihvaćeno.

Očigledno je da mnogi zahtevi pokrajinske vlade nisu usvojeni, a to znači da su u još manjoj meri prihvaćeni stavovi Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Saveza vojvođanskih Mađara, koji su po pitanju svojine na pokrajinskom nivou bili još radikalniji.

Tom nesporazumu na relaciji Beograd - Novi Sad prethodio je spor oko izrade Nacrta zakona o javnoj svojini. Tekst je rađen mimo radne grupe koja je specijalno zbog toga frmirana, tako da je formalni predsednik tog radnog tela, Bojan Kostreš (LSV) predao nacrt premijeru Mirku Cvetkoviću i pre nego što se konsultovao sa ostalim članovima grupe.

  • 09.09.2011 12:02
    Niko ti ne brani da se izjasniš. Pazi samo da se ne iznenadiš kad u statistici upadneš u onih 1% "ostalo".
  • sale novosadjanin

    09.09.2011 11:37
    @ti koji ni ime nemas
    iznenadio bi se kadi bi tvoja bgd,mne i bih kamarila dala da se izjasnima kao VOJVODJANI !
    ZIVELA SAMOSTALNA VOJVODINA SA SVIM NJENIM GRADJANIMA RAZLICITOG ETNICKOG POREKLA !!!
  • Pitanje

    09.09.2011 10:43
    Javne Svojine
    treba da bude samo "stepenik" koji treba da prethodi onom glavnom: Koje su uopste nase perspektive sa ovom i ovakvom Srbijom? Novi ratovi, novi sukobi, samoizolacija koja traje bezmalo vise od dve decenije...Mi se ovde ne raspravljamo o Vojvodini kao o geografskom, istorijskom, kulturnom itd pojmu; mi o njoj govorimo kao o zemlji gde zivimo, u kojoj radimo - imamo porodice, potomstvo. Nama trebaju JASNE VIZIJE NASE BUDUCNOSTI - to je osnovno. Od cega cemo ziveti, kakve poslove cemo raditi, od cega cemo se leciti, gde cemo se leciti, kakvim putevima cemo ici, skole, preduzeca...Srbija ne zeli da se povinuje stvarnosti - realnosti - politicko rukovodstvo ne interesuje narod - vec sopstveni interesi. Mi iz Vojvodine jednostavno moramo prelomiti - za dobro svih Nas. Jer je i 2019 pod znakom pitanja. Sve je ovo jedan los "brak" i jedna losa veza - koja se MORA RASKINUTI! Nezavisnost je jedino moguce i trajno resenje za nase probleme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.