"Hrabrost je sastavni deo novinarstva"

Novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću i kolumnisti nedeljnika Vreme Ljubomiru Živkovu danas je u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) uručena nagrada "Dušan Bogavac" za novinarsku hrabrost i etiku.

Novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću i kolumnisti nedeljnika Vreme Ljubomiru Živkovu danas je u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) uručena nagrada "Dušan Bogavac" za novinarsku hrabrost i etiku.

"Hrabrost je sastavni deo novinarstva i svi koji podležu cenzuri i pritiscima, čega ima sve više od demokratskih promena 2000. godine, odriču se i toga da se zovu novinari. Isto važi i za etiku", rekao je Gruhonjić. Živkov je naveo da su u novinarstvu etika i hrabrost jedna te ista stvar i da su to dve strane istog novčića.

Bivši dobitnik nagrade "Dušan Bogavac" i bivši urednik Republike Nebojša Popov rekao je da nagrada pokazuje da uvek ima onih koji se bune i time drže do dostojanstva i čestitosti. Popov je naveo da su "jahači srpske apokalipse i dalje čvrsto u sedlu", a da su kabine u kojima sede novinari "dobro zaptivene u strahu od promaje i promena".

U obrazloženju žirija navodi se da "Gruhonjić predanim žurnalističkim angažmanom doslovno živi novinarstvo" i hrabro promoviše demokratske i antifašističke stavove, dok Živkov lucidno i satirično ispisuje hroniku vremena, ne posustajući pred sve nasrtljivijom tabloidizacijom i kretenizacijom medija. Nagrada "Dušan Bogavac" ove godine dodeljena je 18. put, a prvi dobitnik, 1991. godine, bio je Stojan Cerović.

  • pera strumf

    27.10.2011 16:34
    bravo
    zwei partisanen in kukurusen schlaffen.
  • 27.10.2011 14:00
    Bravo ljudi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.