Vučić: Hapšenje Milenkovića provokacija i zločin, Kurti hoće rat u srcu Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnje hapšenje Miluna Milenkovića u Kosovskoj Mitrovici provokacija i zločin Aljbina Kurtija, kojim pokušava da izazove rat u srcu Evrope.
Vučić je u telefonskom razgovoru sa američkim senatorima Krisom Marfijem, Džin Šahin i Pitom Riketsom rekao da Srbija čini sve što može da bude sačuvan mir, ali da je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen najžešćoj torturi i progonu u poslednjih 15 godina, navodi se u saopštenju.
Senatori Marfi, Šahin i Rikets su Vučiću poručili da od Srbije zahtevaju uzdržanost i pozive na mir, jer je to u najvećem interesu svih na Zapadnom Balkanu.
Vučić će se sutra u 9 sati sastati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike sa predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika.
 
Tenzije na severu Kosova su danas povećane nakon što je Policija Kosova uhapsila Miluna Milenkovića, jednog od navodnih organizatora napada na pripadnike Kfora u Zvečanu.
 
To je izazvalo oštre reakcije Srba u severnoj Mitrovici. 
 
Oni su napali predsednika Srpske liste Gorana Rakića i potpredsednika te stranke Igora Simića, javljaju prištinski mediji. Srbi su prilikom hapšenja Milenkovića napali kosovsku policiju, povredivši trojicu policajaca i oštetivši službena vozila.
 
U severnom delu Mitrovice stigao je američki oficir Kfora koji komanduje jedinicama na severu. Na njegovu intervenciju oklopna vozila policije su se povukla ka južnom delu Mitrovice, preko mosta na Ibru.
 
U razgovoru sa pripadnicima specijalnih jedinica policije naveo je da planira da razgovara i se okupljenim Srbima u severnom delu grada koji protestuju zbog hapšenja. Sirene su prestale, sada je mirno ali je napetost velika.
Brnabić: Kurti izaziva novu eskalaciju kako bi izbegao obaveze iz sporazuma
 
Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je, komentarišući najnovija dešavanja na severu KiM, da je reč o novoj provokaciji kako bi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izazvao novu eskalaciju i nov talas nasilja i tako izbegao obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma, koje uključuju formiranje Zajednice srpskih opština.
 
Brnabić je, u izjavi za medije u Londonu, apelovala na međunarodne partnere da pomognu Beogradu da sačuva mir i satbilnost i nastave da insistiraju na implementaciji svih sporazuma.
 
Rekla je da je sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom razgovarala juče o tome kako da se unapredi situacija u regionu Zapadnog Balkana, a da su se dotakli i teme Kosova i Metohije
 
"I kako možemo da napravimo bolju saradnju u tom smislu i bližu komunikaciju između Velike Britanije i Srbije, a posebno se dotekli teme KiM", rekla je Brnabić.
 
Dodala je da je sa Pičom razgovarala i o tome da, "ne samo da Kurti nije implementirao Briselski sporazum", već je, kako je navela, on aktivno radio, "vukao poteze direktno suprotne onome što stoji u Briselskom sporazumu".
  • Aco

    14.06.2023 10:46
    Reciprocitet
    Ti si te srbe oterao da prave nepotrebnu,,odbranu opstina"
    Iiiiiii sta sad? Opet demagogija i šešeljevska retorika iz kancelarije?
    po istom identicnom optuzbom uhapsi 20 albanca iz preseva!
    aaaa, da ti si samo demagog.
  • T

    14.06.2023 08:10
    T
    Oćeš dizati Vojsku i na Pinku krizni Stab?!
  • Paja

    13.06.2023 22:33
    Eno skandiraju mu Srbi u S. Mitrovici vičedu " Šećeru" i izdaja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".