Šta se dešava na Kosovu - Uhapšena još jedna osoba u uniformi, u ponedeljak Dan žalosti

Jedan pripadnik Kosovske policije je ubijen, a drugi ranjen, u pucnjavi koja se dogodila na ulazu u selo Banjska na severu Kosova.

Prema poslednjim izveštajima, pucnjava je dugo trajala, a rafali se i dalje čuju.

U ovom blogu pratite poslednje vesti u vezi sa dešavanjima na Kosovu.

Izdvojeno: Policija ušla u manastir u kojem su bili vernici iz Novog Sada

Specijalna jedinica kosovske policije ušla je večeras u manastir Banjska, gde se nalazila "naoružana srpska kriminalna grupa i više desetina hodočasnika". Unutar manastira pronađena je velika količina oružja, kao i unutar vozila koja su se nalazila u blizini manastira. 

10.05 - Na Kosovu u ponedeljak Dan žalosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjakuu.
 
21.45 - Uhapšena još jedna osoba u vojnoj uniformi i sa dugim cevima
 
Policija Kosova saopštila je večeras da je uhapšen još jedan napadač, koji je takođe bio u vojnoj uniformi i naoružan dugim puškama i municijom.

21.35 - "Zaplenjeno oružja dovoljno za nekoliko stotina osoba"

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja večeras je izjavio da su u današnjoj akciji u Banjskoj ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno. Među uhapšenima su dvojica napadača i četiri osobe koje su podržavale napad radio vezom, dok je policija otkrila oružje dovoljno za nekoliko stotina osoba. Prema njegovim rečima, dvojica uhapšenih su "ranjeni, uniformisani i naoružani". Više OVDE.
 
20.15 - Ubijena trojica Srba sa KiM, dvojica teško ranjena

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti rekao da su, prema informacijama kojima raspolaže, stradala trojica Srba sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, "a da nije bilo neophodno da budu likvidirani", dvojica su teško ranjena i, kako je dodao, postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo. Opširnije OVDE.

19.10 - Naoružane osobe napustile manastir

Naoružana lica napustila su manastir Banjska, saopštila je Eparhija raško-prizrenska. Više OVDE.
 
19.00 - U Srbiji ćute i vlast i opozicija
 
Niko od visokih državnih funkcionera ni članove Vlade Srbije nije se oglašavao u vezi sa dešavanjima na Kosovu. 
 
Povodom poslednjih zbivanja nisu se oglasili ni premijerka Ana Brnabić, ni ministar odbrane Miloš Vučević, ni ministar policije Bratislav Gašić, ni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
 
Nije se oglašavala ni opozicija.
 
Među malobrojnim oglašavanjima je ono Zeleno-levog fronta koji su naveli da traže temeljnu i kredibilnu istragu o svim okolnostima koje su dovele do smrti pripadnika Kosovske policije tokom oružanog napada i upadu maskiranih ljudi u manastir Banjska.
 
"Apelujemo na suzdržanost kosovske policije i kosovskih vlasti, ali i građane na severu Kosova kako bi se kriza razrešila sa što manje žrtava. Napadi na kosovsku policiju, spaljivanje kuća Srbima povratnicima na Kosovu ili nasumična hapšenja Srba neće doprineti mirnom životu i rešavanju problema običnih ljudi", navodi se u saopštenju.
 
Oglasile su se i desničarske stranke i organizacije, pa su tako Zavetnici, Dveri i Pokret za odbranu Кosova i Metohije u zajedničkom saopštenju izrazili ozbiljnu zabrinutost za bezbednost Srba posle najnovije zaoštravanja na severu Кosova i Metohije. Zahtevaju od državnih vlasti da iznova zatraže povratak pripadnika srpskih vojnih i bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju, što omogućava Rezolucija 1244 SB UN.
 
"Postavljamo pitanje Vladi Srbije da li ima bilo kakav plan za zaštitu srpskog stanovništva, koje je svakodnevno izloženo brutalnoj represiji albanskih separatista", napisali su u saopštenju.
 
Podsetimo, večeras u 20 časova najavljeno je obraćanje Aleksandra Vučića.
 
18.50 - Vernici iz Novog Sada sutra idu kući
 
Najavljeno je da će vernici iz Novog Sada, koji se nalaze u manastiru Banjska, ovu noć provesti u manastiru, a sutra će ih, kako im je najavljeno, legitimisati i otpratiti do administrativnog prelaza, odakle će otputovati kući.
 
18.00 - Ministar policije Kosova: Krajnje je vreme da se napadači predaju
 
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da je manastir u selu Banjska, na severu Kosova "izvor oružanih napada" u okolnom području.
 
"Napad je došao i još traje od pripremljenih profesionalnih jedinici u čijem sastavu je više od 30 uniformisanih, maskiranih i vojno opremljenih osoba, sa oklopnim vozilima i teškim naoružanjem raznih vrsta", rekao je Svečlja i naglasio da su naoružane osobe opkoljene unutar manastira i da je krajnje vreme da se predaju.
 
17.30 - Saracin stiže na Kosovo
 
Ministarstvo inostranih poslova Nemačke saopštilo je da će specijalni izaslanik te zemlje za Zapadni Balkan Manuel Saracin posetiti Kosovo.
 
"Na najoštriji mogući način osuđujemo strašni napad na Kosovsku policiju. Naše misli su sa porodicom ubijenog policajca i povređenih", objavljeno je na mreži X.
 
"Ilegalne naoružane grupe moraju prestati da ugrožavaju živote. Počinioci moraju odgovarati. Saracin danas putuje na Kosovo", navodi se u objavi.
 
17.00 - Ubijena trojica napadača, više osoba uhapšeno
 
Kosovska policija potvrdila je ubistvo trojice napadača koji su jutros napali Kosovsku policiju gde je jedan policajac ostao mrtav. Takođe, uhapšeno je više osoba i zaplenjeno oružje, o čemu više OVDE.
 
16.35 - Novosađani i dalje u manastiru, čuju se pucnji
 
Grupa vernika iz Novog Sada se još uvek nalazi u prostorijama manastira Banjska, za sada su dobro ali i dalje čuju pucnje. Opširnije OVDE.
 
15.45 - Ambasadori Kvinte na sastanku sa Kurtijem
 
Ambasadori država Kvinte stigli su u zgradu prištinske vlade gde imaju sastanak sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem. Sastanku prisustvuju ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske i Italije.
 
15.30 - Varhelji: Sprovesti potpunu istragu
 
Komesar za susedsku politiku i proširenje Evropske unije Oliver Varhelji osudio je danas napad na Kosovsku policiju i ubistvo policajaca i poručio da odmah treba prekinuti nasilje.
 
"Najoštrije osuđujem napad na Kosovsku policiju. Nasilje se mora odmah prekinuti", napisao je Varhelji na mreži X, izrazivši najdublje saučešće porodici ubijenog poslicajca i poželevši oporavak povređenima.
 
"Podržavamo rad Euleksa i Kfora na terenu i pozivamo na potpunu istragu", naveo je Varhelji. 
 
15.10 - Obraćanje Vučića u 20h
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u 20 časova povodom eskalacije tenzija na severu Kosova. Vučić će se obratiti iz Predsedništva Srbije. 
 
15.00 - Vlada Kosova potvrdila: Ubijen jedan od "napadača" na policiju
 
Vlada Kosova saopštila je da je u razmeni vatre sa "kriminalnim grupama" u ataru sela Banjska ne severu Kosova, ubijen jedan od "napadača" na policiju.  U saopštenju Vlade se navodi da je situacija u tom mestu "i dalje napeta" i da "kriminalne grupe povremeno vatrenim oružjem napadaju policijske jedinice na terenu".
 
"Uprkos napadima, policijske jedinice nastavljaju svoj angažman stvaranjem bezbednosnog perimetra, u interesu smirivanja situacije, obezbeđenja bezbednosti i vladavine zakona i reda na Kosovu", saopšteno je iz Vlade Kosova.
 
Navodi se da u napadu na policiju učestvuje "značajan broj maskiranih profesionalaca u različitim uniformama, naoružanih teškim naoružanjem, granatama, ručnim bacačima raketa, oklopnim vozilima" i da koriste "različite privatne prostore, uključujući prostor u i oko manastira Banjska, za kretanje, skrivanje i pucanje na policijske jedinice".
 
 
14.40 - Oglasio se i KFOR: Prate situaciju u Banjskoj
 
KFOR je saopštio da su njihove trupe prisutne na mestu gde se sinoć dogodio sukob, te da su spremni da odgovore ukoliko ima potrebe.
 
14.30 - Objavljena i fotografija iz manastira Banjska u kojem su vernici iz Novog Sada
 

Foto: Twitter/Decani Monastery
 
14.10 - Kurti podelio fotografije navodnih napadača
 
 
14.00 - Borelj osudio napad "naoružane bande" na policiju
 
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najoštrije je osudio oružani napad na pripadnike Kosovske policije.
 
"Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane bande na pripadnike kosovske policije u Banjskoj/Banjske na severu Kosova, u kojem je jedan policajac mrtav, a dva povređena. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom", naveo je Borel.
 
13.30 - Ipak Vučić
 
Javnosti se ipak neće obratiti direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u 14 časova. Ta konferencija je otkazana. Umesto njega će se, u popodnevnim satima, obratiti predsednik Aleksandar Vučić.
 
13.20 - Jakšić: KFOR nije reagovao, najčudniji događaj od 1999.
 
Pravnik i aktivista iz Severne Mitrovice rekao je da su današnji događaji nešto najčudnije što se dogodilo na Kosovu od 1999.
 
"Jako je teško razumeti šta se dešava na Kosovu, ali ovo je nesumnjivo pokazatelj da je KFOR morao da preuzme bezbednost severa još prošle godine kada je sve krenulo, a ne da čeka. KFOR nije reagovao i sada smo u ovako opasnosnoj situaciji. Ovaj današnji događaj je nešto najčudnije što se desilo od 1999. godine, sve je čudno", rekao je Jakšić.
 
13.10 - Rama: Pogibija policajca je zvono za uzbunu
 
Premijer Albanije Edi Rama poručio je da je pogibija kosovskog policajca "zvono za uzbunu" i da međunarodna zajednica mora da vrati Kosovo i Srbiju dijalogu o normalizaciji, ponavljajući svoju ideju i mirovnoj konferenciji, koja bi, kaže, uz mere Kfora obezbedila mir u regionu, pre nego što se kriza otrgne kontroli.
 
13.00 - Kurti: 30 teško naoružanih profesionalaca napada policiju, pozivam ih da se predaju
 
Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na konferenciji za medije da 30 teško naoružanih profesionalaca napada Kosovsku policiju. On je ponovo optužio srpske vlasti za napad. Napadače je pozvao da se predaju.
 
12.50 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju se obraća u 14 sati
 
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da će zbog eskalacije situacije na Severu Kosova biti održana vanredna konferencija za novinare u Palati Srbija.
 
Petar Petković će se, kako je navedeno u saopštenju, javnosti obratiti u 14 časova.
 
12.45 - Šefica UNMIK-a na Kosovu osudila napada na policiju, pozvala sve strane da se uzdrže 
 
Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica Misije privremene administracije UN na Kosovu (UNMIK) Karolina Zijade je "nedvosmisleno najoštrije" osudila napad na pripadnike kosovske policije i od "svih strana" zatražila da se uzdrže.
 
12.35 - Janjić: To je bio akt terorizma
 
Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je napad na jedinicu kosovske policije na ulazu u selu Banjska na severu KiM akt terorizma i jedan od događaja koji bi mogli da budu okidači za šire sukobe.
 
12.30 - Kosovska policija: I dalje traje razmena vatre
 
V. d. direktora Kosovske policije za region Sever Venton Eljšani izjavio je da je u Banjskoj u toku razmena vatre između policajaca i "teško naoružanih uniformisanih" lica.
 
"Vidimo naoružane ljude, radi se o teškom naoružanju, puca se na nas, pucamo i mi. Mislimo da su strani ljudi u uniformi sa teškim naoružanjem", rekao je on za Radio kontakt plus.
 
12.20 - Savo Manojlović: Demilitarizacija jedino rešenja za tenzije 
 
Direktor kampanja pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović ocenio je danas da je jedino rešenje za smirivanje tenzija na severu Kosova povlačenje kosovskih bezbednosnih snaga sa tog područja. 
 
12.15 - Policija nije dozvolila hitnoj pomoći da uđe u Banjsku
 
Policija nije dozvolila ekipi hitne pomoći bolnice u Kosovoskoj Mitrovici da uđe u selu Banjka i pomogne osobi koja je zatražila pomoć jer joj je pozlilo, prenosi RTS.
 
12.10 - Kosovski ministar zdravlja: Zdravstveni kapaciteti u pripravnosti
 
Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia izjavio je da su svi kapaciteti u stanju pripravnosti u slučaju da se, kako je rekao, ukaže potreba za reagovanjem nakon pucnjave u kojoj je jedan policajac nastradao, a drugi ranjen.
 
12.00 - Očekuje se obraćanje Aljbina Kurtija
 
Premijer Kosovoa Aljbin Kurti trebalo bi uskoro da se obrati javnosti povodom dešavanja na Kosovu.
 
12.00 - Američki ambasador u Prištini: Kosovska policija ima podršku SAD
 
Sjedinjene Države najoštrije osuđuju orkestrirane, nasilne napade na Кosovsku policiju, saopštio je američki ambasador u Prištini Dževri Hovenijer.
 
"Prepoznajemo i poštujemo njenu ulogu kao prve za reagovanje u vanrednim i kriznim situacijama. Cenimo tekuću koordinaciju između Кosovske policije, Misije EU za vladavinu prava na Кosovu i snaga NATO-a na Kosovu (КFOR), po potrebi", dodao je Hovenijer.
 
11.40 - Rafali se ponovo čuju na Kosovu
 
Prilikom uključenja novinarke u program televizije N1 čuli su se rafali na Kosovu. Kako je rečeno, nadležni ne daju nikakve informacije o tome šta se dešava. Opširnije OVDE.
 
11.30 - Orlić: Kurti požurio da optuži Srbe
 
Stigla je i prva reakcija iz Srbije. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić izjavio je da je Kurti požurio da optuži Srbe, dok bi svako ozbiljan sačekao da vidi o čemu se radi. Više na OVOM LINKU.
 
11.20 - Blokirani su granični prelazi 
 
Mediji javljaju da su blokirani granični prelazi za ulazak na Kosovo iz Srbije.
 
11.15 - Lajčak stigao na Kosovo
 
Prema pisanju medija, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak stigao je na Kosovo.
11.00 - Specijalci ROSU na terenu
 
Prema pisanju Kosovo onlajn, specijalci ROSU su na terenu.
 
10.40 - Turisti iz Novog Sada u manastiru
 
Albanski mediji pišu da se napadači na policiju kriju u manastiru Banjska. Međutim, crkveni izvori portala Kossev.info navode da je u manastiru pedesetak turista iz Novog Sada koji ne mogu da nastave svoje putovanje.
 
Više o tome OVDE.
 
10.00 - Šta kažu tabloidi bliski vlastima?
 
Tabloidi naklonjeni aktuelnoj vlasti u Srbiji ne izdvajaju dešavanja na Kosovu kao glavnu vest na svojim sajtovima. Između ostalog, piše se o tenzijama, ali se prećutkuje informacija da je u pucnjavi ubijen policajac.
 
09.30 - Meštani uplašeni: "Bio je pravi mali rat"
 
Kako javlja portal Kossev.info, meštani Banjske su uplašeni za svoju bezbednost. Po svedočenjima, sukob je trajao nekoliko sati. Više u OVOJ VESTI.
 
09.10 - Kurti optužio "srpske kriminalne bande"
 
Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je Srbiju, odnosno "srpske kriminalne bande" za pucnjavu na severu Kosova.
 
08.40 - Ubijen jedan policajac, drugi ranjen
 
Do sukoba u kom je nastradao policajac, a još jedan ranjen, došlo je na ulazu u mesto Banjska. Kamioni su blokirali put, a do sukoba je došlo po izlasku Kosovske policije na teren. Navodno su korišćenje i granate.
 
Opširnije na OVOM LINKU.

Komentari 36

  • Goran

    25.09.2023 13:05
    @Yoyo
    Samo bih dodao u vasem komentaru da mi sve ovo lici na Rusku Kragnu jer Vucic nema toliko snage da ovo sam izvede na teritoriji NATO! Ima snage za nas ovde da deo Gradjana zastrasuje laze itd! U svakom slucaju jedini gubitnik je Vucic jer Gradjana sa S.Kosova odavno znaju da su Prodani!!!
  • Yoyo

    25.09.2023 08:24
    Yoyo
    Niti ce biti rata ni bombardovanja! Milosevic je 99 predao Kosovo dok AV prodao i sada dolazi na naplatu! Kako da skrene paznju ubacuje svoje placenike i dize tenziju jer gubi Vlast i Izbore! Razprodao celu Srbiju ali tek cemo videti kada ga oteramo dali je ovo uopste nasa Zemlja? Ja se pribojavam samo rasturene Socijalni Ekonomske situacije u ovakvoj Srbiji I sta nas tek ocekuje za mesec dva?! Na kraju onaj nesretni Narod sa S.Kosova bice iseljen i kraj!!! Vucicu niko neveruje niti je verovao taj bez krvi dati Vlast nejce jer odlicno zna ako nepobegne Zatvor i plenidbu bogatstva nejce izbeci kao i svi njegovi banditi!
  • 313z

    25.09.2023 07:49
    Zapleo se ko pile u kučine
    Jedno je očigledno; vođa se usosio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija