Dve ekipe hitne pomoći pomogle Šešelju

Uprava pritvora Haškog tribunala objavila je večeras, po nalogu sudskog veća, detalje pružanja hitne pomoći Vojislavu Šešelju i njegovog prebacivanja u bolnicu 6. januara, pošto mu je pozlilo u sudskom pritvoru u Sheveningenu.
Uprava pritvora Haškog tribunala objavila je večeras, po nalogu sudskog veća, detalje pružanja hitne pomoći Vojislavu Šešelju i njegovog prebacivanja u bolnicu 6. januara, pošto mu je pozlilo u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

U pružanju pomoći i prebacivanju Šešelja u bolnicu učestvovale su dve ekipe holandske hitne pomoći, posle poziva koji im je upućen iz pritvora, navodi se u tom dokumentu.

Tokom rutinskog obilaska pritvorenika, medicinska sestra je 6. januara oko 16.30 postala zabrinuta zbog Šešeljevog stanja. Pošto ga je pregledala, preduzela je "primerene preliminarne mere lečenja", piše u izveštaju. Zatim je obavestila upravu pritvora i pritvorskog lekara.

Hitna pomoć pozvana je u 16.55, a istovremeno je obavešten i sekretar Tribunala. Prva ekipa hitne pomoći stigla je u pritvor u 17.02, da bi, pošto je procenila situaciju, pozvala drugu ekipu koja je došla četiri minuta kasnije. U 18.20 vozila hitne pomoći napustila se sa Šešeljem  pritvor Tribunala, pošto su ekipe utvrdile da je najbolje da on bude prebačen u bolnicu.

Kako se u dokumentu navodi, predstavnici sekretarijata Tribunala zatražili su 9. januara u bolnici Šešeljevo odobrenje da objave detalje o njegovom zdravstvenom stanju, ali je on to odbio. Šešelj, po istom izvoru, nije dozvolio ni da ti podaci budu obelodanjeni pretresnom veću koje mu sudi. O tome je veće dopisom izvestio pritvorski lekar Herit de Lor, koji je Šešelja pregledao 12. januara.

Svi postupci u vezi sa Šešeljevim prebacivanjem u bolnicu bili su u skladu sa propisima u pritvoru, istakao je sudski sekretarijat. Odgovarajući na nalog pretresnog veća da što je pre moguće pozove ruskog pneumologa Sergeja Avdejeva da pregleda Šešelja po povratku u pritvor, sudski sekretar je naznačio da je Avdejev odgovorio da u roku od mesec dana ne može pregledati Šešelja i o tome sačiniti izveštaj.

Šešelja je, po njegovom izboru, Avdejev pregledao prošle godine. Sekretar je precizirao da očekuje odgovor drugog ruskog specijaliste-kardiologa koga je kontaktirao. Prema nezvaničnim informacijama, Šešelju je u bolnici u univerzitetskom gradu Lajdenu, desetak kilometara od Haga, ugrađen pejsmejker, pošto mu je pozlilo u pritvoru Tribunala.

Prošle godine, Šešelj je imao problema sa nepravilnim srčanim ritmom - tahikardijom, a u jednoj haškoj bolnici bio je podvrgnut "ablaziji", medicinskoj intervenciji uspostavljanja pravilnog srčanog ritma pomoću sonde koja se do srca ubacuje kroz preponsku arteriju. Tribunal podatke o Šešeljevom zdravstvenom stanju ne objavljuje uz obrazloženje da on to ne dozvoljava.

Lider Srpske radikalne stranke je u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega podignuta optužnica za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Tribunal sudi Šešelju od novembra 2007, a za mart ove godine zakazane su završne reči optužbe i odbrane.

  • Lima Rhymes

    17.01.2012 15:21
    Vrabac

    Vrabac mali, u boj leti,
    s orlovima, više šteti.
    Mala krila , srce bije,
    za odbranu Opskrbije.

    Ujutro ga majka budi,
    "ustaj sine, stižu ljudi",
    ljuti su od silne pljačke,
    suču kuke, krute praćke.

    "Vrabac majko moja mila,
    što mi ne da veća krila",
    brzo klisnu vrabac mali,
    međ orlove da se pali.

    I tako živeh ,slavno, kratko,
    u krađi je bilo slatko.
    Al naplata sreća nije,
    za tog vrapca iz Opskrbije.

    Sad za kaznu svima zbori,
    kakoj nekad heroj bio,
    al brzo vrabac omatori,
    nikad vise poletio.
  • Limar

    17.01.2012 15:10
    "Ti bi dečko za tu sprdnju sa zvaničnom himnom po zakonu trebao da odgovaraš.Ne znam kako ti je to prošlo kod moderatora."

    Cija himna, ne znam o cemu pricas?

    "Jadna smo mi država postala kad se svako može sprdati sa državnim simbolima.
    Ti si izgubio život zbog njega,pa ti 91. nisi tati ni bio u planu da bi mogao tako da komentarišeš."

    Izgleda da me poznajes? Drzava jeste jadna, strmoglavo od 90-ih. A moj otac je takode bio u ratu.Vi "patriote" ,obicni govnari, ste prvi koji cete se lupati po pilecim grudima kako ste stali u odbranu ovoga ili onoga.Stoga, skini mi se.

    "Što ti tata kupi kompjuter da mi je znati,valjda da ga ne vučeš za rukav svaki čas,nego dete ima igračku,pa je mirno."

    Hehe, pa ja sam imao kompjuter dok si ti gurao izlizane gume po ulici i lizao bale.Ovim si svakako odbranio cast svog heroja.

  • 17.01.2012 14:49
    @Limar
    Ti bi dečko za tu sprdnju sa zvaničnom himnom po zakonu trebao da odgovaraš.Ne znam kako ti je to prošlo kod moderatora.
    Jadna smo mi država postala kad se svako može sprdati sa državnim simbolima.
    Ti si izgubio život zbog njega,pa ti 91. nisi tati ni bio u planu da bi mogao tako da komentarišeš.
    Što ti tata kupi kompjuter da mi je znati,valjda da ga ne vučeš za rukav svaki čas,nego dete ima igračku,pa je mirno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".