Trošimo tri puta više na hranu nego u EU

Domaćinstva u Evropskoj uniji u proseku najviše troše na komunalije, dok u Srbiji preko 40 odsto kućnog budžeta odlazi na hranu, što je tri puta više nego u EU, preneo je danas portal EurActiv Srbija.

Domaćinstva u Evropskoj uniji u proseku najviše troše na komunalije, dok u Srbiji preko 40 odsto kućnog budžeta odlazi na hranu, što je tri puta više nego u EU, preneo je danas portal EurActiv Srbija.

Prema podacima Evropskog statističkog zavoda Eurostat objavljenim u "Godišnjaku 2012", a koji se odnose na 2010, Evropljani na plaćanje računa za stanarinu, vodu, struju i gas troše četvrtinu kućnog budžeta. Podaci pokazuju da Evropljani isto troše na hranu i prevoz, po 13 odsto budžeta domaćinstva.

Prema računici Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji na komunalije otpada 16 odsto lične potrošnje domaćinstava. Za komunalije najviše izdvajaju Danci (29,8 odsto), dok se na hranu najviše troši u Litvaniji (26,4 odsto), Malti (15,5), Portugalu (16,9) i Rumuniji (29,1 odsto).

Na usluge restorana i hotela najmanje su potrošili Litvanci i Poljaci - manje od tri odsto, a najviše Španci - 17 odsto budžeta domaćinstava. U budžetima domaćinstava u Srbiji, za odlazak u restorane se izdvaja manje od dva odsto.

Mađarska je vodeća na listi zemalja koje najmanje troše na odeću i  obuću sa tri odsto u strukturi potrošnje domaćinstva, dok najviše troše Česi, Italijani i Litvanci - osam odsto. U strukturi potrošnje srpskih domaćinstava, na kupovinu odeće i obuće otpada 4,8 odsto.

  • semtex

    17.05.2012 11:33
    farmanje
    Farmanje je u toku,jedino Grcka moze da nas izvuce tako sto ce razbucati evrozonu i prekinuti farmanje malih drzava od strane Nemacke,Francuske i V.Britanije.
  • malo zivim u EU malo ovde

    16.05.2012 16:01
    @Jovan
    Boze a gde ste kupovali ili bili, ili ziveli u EU..vetovatno ste se hranili,pili i oblacili po benzinskim pumpama u zemljama EU

    praksa ju zemljama EU da se kupuje NA PAKOVANJE -vise kom jednog artikla , piva po 6 ili 4 kom, takvo pakovanje zavisnosti ko je proizvodjac i od koliko je ml,tako se krece i cen max 2 evra
    coca-cola kada se kupuje SAMO JEDNA flasa od od 2 litre je od 1,1 evrocent do 1,5 evrocent
    a pakovanja od vise komada 4 ili 6 je dosta jeftinije kada se broj artikla podeli sa cenom

    zato se u EU kupuju VELIKA pakovanja svih ARTIKLA jer je mnogo jeftinije

    na uto-putevima na benzinskim pumpama je nesto skuplje pojedinacna cena
    za cafu,sokove itd jer se kupuje IZ AUTOMATA..

  • 16.05.2012 10:53
    @Jovan
    Nisi ti nigde bio. Skoro sve je jeftinije. Od mleka do mesa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija