"Overiti knjižice svim trudnicama"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić uputila je preporuku da se svim trudnicama i porodiljama omogući jednaka zdravstvena zaštita i overe knjižice i onima kojima poslodavac ne uplaćuje redovno doprinose.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić uputila je preporuku da se svim trudnicama i porodiljama omogući jednaka zdravstvena zaštita i overe knjižice i onima kojima poslodavac ne uplaćuje redovno doprinose.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO)  navode da je tim povodom održan sastanak i da je dogovoreno da Ministarstvo zdravlja u najkraćem roku dostavi fondu svoj stav o pitanju overe knjižica tim kategorijama stanovništva. U Ministarstvu zdravlja kažu da je preporuka poverenice stigla, a da je za rešavanje tog problema dat rok od tri nedelje.

Pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Ljiljana Lončar izjavila je prethodno da ta stručna služba očekuje odgovore RFZO i Ministarstva zdravlja vezane za preporuku da se svim trudnicama i porodiljama omogući jednaka zdravstvena zaštita i overe knjižice iako im njihov poslodavac ne uplaćuje redovno doprinose.

"U toj preporuci smo naložili RFZO da omogući overu zdravstvenih knjižica tim trudnicama, porodiljima i ženama koje planiraju porodicu, odnosno da faktičku situaciju u kojoj su se one našle izjednači sa situacijom trudnica i porodilja koje su nezaposlene i koje uživaju punu zdravstvenu zaštitu samo na osnovu te situacije", rekla je Lončar.

Prema njenim rečima, ne mogu žene same da snose troškove lečenja i pregleda zato što poslodavac ne uplaćuje doprinose i zato što neki državni organ ne obavlja kontrolu uplate doprinosa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija