"Ekonomija do kraja godine u još težem stanju"

Ekonomska situacija u Srbiji će biti sve teža do kraja godine, a prvi potezi nove vlade ne ukazuju da bi se to stanje uskoro moglo poboljšati, ocenili su ekonomisti.

Ekonomska situacija u Srbiji će biti sve teža do kraja godine, a prvi potezi nove vlade ne ukazuju da bi se to stanje uskoro moglo poboljšati, ocenili su ekonomisti.

Ekonomista Mlađen Kovačević očekuje da će se do kraja godine ekonomska situacija još pogoršati i zbog suše u poljoprivredi, da će doći do pada industrijske proizvodnja i smanjenja proizvodnje struje, a tu su još i ogromne obaveze prema inostranstvu.

"Nema ozbiljnog ekonomiste koji nije svestan da je državna administracija jako velika, predimenzionirana, da je ogroman broj ljudi zaposlen u vladinim agencijama i sličnim telima", rekao je Kovačević. Komentarišući najave iz vlade da neće biti otpuštanja dok traje kriza, on je ocenio da je "besmisleno tako nešto reći" i ukazao da se otpuštanja u javnom i privatnom sektoru ne mogu sprečiti usled krize Srbiji i svetu.

Janković za prodaju javnih preduzeća

Ekonomista Ljubomir Madžar rekao je da prvi potezi nove Vlade Srbije nisu ohrabrujući, ali da ne mora da "znači da će cela vladina politika biti vođena u tom duhu". Madžar, ipak, preporučuje strpljenje, kako bi se sačekali neki opipljiviji rezultati nove garniture na vlasti.

"Nova vlast zaista je nasledila užasnu situaciju, kako u privredi, tako u finansijskom sistemu, opštu nelikvidnost, gde maltene niko nikome ne plaća na vreme i velike nepodmirene obaveze, što bukvalno potkopava i guši celu privredu", ukazao je Madžar. Uz to je, dodao je on, budžetski deficit već sada jako veliki i preti da raste i dalje.

Konsultant Evopskog ekonomskog instituta u Briselu Dragomir Janković smatra da nova vlada, umesto zaduživanja u inostranstvu po nepovoljnim uslovima, da bi obezbedila novac za investicije treba da razmisli o prodaji velikih javnih preduzeća, poput Elektroprivrede Srbije, Telekoma Srbija i drugih.

Država, smatra on, treba da subvencioniše samo poljoprivrednu proizvodnju, jer je to praksa u razvijenim zemljama, ali i zbog toga što agrarni sektor bez subvencija ne može biti konkurentan na tržištu.

  • MaloMorgen

    24.08.2012 12:48
    Stara narodna
    Stara narodna glasi: Sto jedan lud zamrsi, sto pametnih vise ne moze da razmrsi.

    A kod nas vise nema pametnih.
  • Novosađanka

    24.08.2012 10:54
    zar mi imamo vladu
    Kažu prvi potezi vlade ne ukazuju na pokušaje rešavanja krize. Prvi pokušaji vlade svode se na prostu otimačinu vlasti i što bolje pozicioniranje u što vrednije fotelje. Od izbora je dosta prošlo a mi smo još na početku bez ideje kako dalje ali sa jasnom težnjom da se sve podredi centralnoj vlasti. Neki članovi se ponašaju kao da se spremaju za nove izbore ili je to možda cilj osvajanje što boljih fotelja, a zemlja tone li tone kako se ponašaju sve će prodati pa možda i celu državu. Svi pričaju otrcanu priču o borbi protiv korupcije i kriminala ali samo pričaju jer po svoj prilici to je samo priča jer su svi pozicija i opozicija debelo uvalili ruke u kriminalne rabote pa zato i dalje čujemo frazu zloupotreba službenog položaja koji se redovno završava bez adekvatnih kazni,
  • Pera

    24.08.2012 10:27
    strashno
    Kao ruskoj guberniji, kao i svim drugim ruskim gubernijama, predstoje nam teški dani - glad, beda, bolesti, prerana smrt - je ono što se može očekivati do daljnjeg. Da bi se promenile okolnosti moramo se kao prvo osvestiti, osvrnuti se oko sebe i pronaći izlaz iz mračnog tunela u kome smo se našli, svakako našom krivicom, u skladu sa našim mogućnostima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija