Godišnje u Srbiji "nestane" jedna škola

Pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov rekao je da se godišnje u Srbiji ugasi po jedna velika škola, jer svakog septembra u klupama ima oko 1.000 đaka manje.
Pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov rekao je da se godišnje u Srbiji ugasi po jedna velika škola, jer svakog septembra u klupama ima oko 1.000 đaka manje.

"Ministarstvo prosvete i nauke ne može da utiče na to, nije zatvorilo ni jednu školu", rekao je Popov prilikom posete Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Brezni, opština Gornji Milanovac, povodom 170 godina postojanja ove ustanove.

On je naveo da je Ministarstvo u stalnom kontaktu sa lokalnim samoupravama i istakao da prosvetni radnici Srbije svoj dan - 8. novembar obeležavaju u teškoj materijalnoj situaciji. "Tačno je da su plate male. Budžet je značajno smanjen za prosvetu, ali uslovi za rad u školama nisu toliko loši kada su učila u pitanju", istakao je on.

Popov je podsetio da je škola u Brazni jedna od najstarijih škola u Srbiji i da mu je žao što ima mali broj učenika, smatrajući da male škole "imaju dušu i toplinu". U Brezni je bilo 12 đaka kada je škola otvorena, a ni danas, nakon 170 godina, nema ih puno više, u osam razreda tek 30 đaka.

  • eto

    08.11.2012 17:46
    ako bodu sejali gm kulture
    nestajace i pet skola odjednom.
  • SS22

    08.11.2012 16:43
    Sta drugo ocekivati
    Ovo je sasvim normalno jer skako ko ima priliku bezi iz ove zemlje i od prevaranata. Svakodnevno slusamo o amnestiranju duznika i onih koji drzavi nisu platili porez na sve i svasta ali porez na robu namenjenu deci ostaje. Evo ovih dana iz moje ulice odlazi troje ljudi u inostranstvo da radi. Snaci ce se i srediti papire sigurno a isto tako sigurno se nece ni vratiti zasto bi. Ovde je moguce da Razvojna banka Vojvodine pokloni 300 mil eura bogatom Borovici a nije moguce recimo dobiti beskamatni kredit za skolovanje dece.
  • NS

    08.11.2012 16:04
    Ja u ovoj zemlji nikada dete imati neću...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija