Tači: Nema podele Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da Srbija insistiranjem na podeli Kosova rizikuje svoju evropsku budućnost i igra se vatrom.
Kosovski premijer Hašim Tači smatra da Srbija insistiranjem na podeli Kosova rizikuje svoju evropsku budućnost i igra se vatrom.

"Ako Srbija nastavi s insistiranjem na razgraničenju, ne samo s Kosovom, onda bi se to moglo okrenuti protiv nje. Srbija treba da shvati da bi, ako počne taj granični pir, mogla završiti kao Beogradski pašaluk. Igraju se vatrom", rekao je Tači u intervjuu zagrebačkom "Jutarnjem listu".

On je dodao da je "umoran od odgovaranja na predloge iz Srbije o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba".

"Takvi predlozi više nisu ni zabavni, ni razumljivi. Oni više ne mogu biti ni u službi unutrašnjih srpskih neslaganja. Ivica Dačić te činjenice najbolje zna, a to mu je mnogo puta rečeno i u Briselu i u Vašingtonu", kazao je Tači.

On je ponovio da je Kosovo nezavisna država koju je dosad priznalo više od 90 zemalja sveta i koja je izabrala put evroatlantskih integracija i još jednom optužio Srbiju da je sprovela genocid na Kosovu.

"Tamo je vladao Miloševićev teror. Ustali smo protiv toga i ostvarili nezavisnost u saradnji s našim prijateljima i saveznicima u svetu", rekao je Tači i dodao da Kosovo ima svoju teritoriju i granice, da je jedinstveno i nedeljivo i da to garantuju najjači međunarodni faktori.

Beograd bi, navodi on, konačno morao da prekine "verbalnu agresiju" na teritorijalni integritet Kosova jer nema nikakvog govora o podeli Kosova, ali ni o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba.

"To je neizvodljivo. Političari u Beogradu to vrlo dobro znaju i više nema potrebe da se iscrpljuju na takvim predlozima. To nije tema naših razgovora. Imamo mi o čemu da razgovaramo", rekao je Tači i dodao da treba rešiti brojna tehnička pitanja.

On je ponovio je da je stvaranje država i definisanje granica na Balkanu završen proces, što je, dodao je, jasno rekla i američka državna sekretarka Hilari Klinton za vreme nedavne posete regionu.

  • Lemi

    12.11.2012 20:05
    Laž boli kada je prikazuju kao istinu
    Ma, jasno je meni da je nama Kosovo kamen oko vrata, ne morate lupati minuse... Ali, zar sam nešto ja slagao? Zar vas nepravda ne boli? Zar ne mislite da se svet ogrešio o nas?
  • Lud&zbunjen

    12.11.2012 14:21
    @ G
    ja mislim da si ti samo lud a ja samo zbunjen, i da ti mene, oprostis na izrazu, jebes u zdrav mozak.

    aj ziveli za neku lepsu buducnost u istoriji ;D
  • G

    12.11.2012 13:41
    @Neusatz
    1. Videćemo ko će se tek tako "povući" sa svojeg.
    2. Nejasno je zašto niste intelektualno, socijalno i civilizacijski evoluirali nego se ponašate kao da je i dalje 1918. Potrebno vam je hitno lečenje.
    3. Širenje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti je krivično delo.
    4. Kao i vi nama "gospodine".
    5. Videćemo da li će vama trebati, ne viza nego dopust da vas posete u zatvoru u koji spadate.

    @Lud&Zbunjen - pravo na slobodu govora nije pravo na zagovaranje proterivanja građana Vojvodine, širenja verske, nacionalne i međugrađanske mržnje. Za referendum se ne pita "da li sme", već za to postoji procedura - procedura koja zahteva određen broj potpisa da bi se referendum uopšte mogao održati. Ali pošto podršku NEMATE, pa nemate ni potrebne potpise, vidimo stalne pretnje kako ćete na silu da udarate granice, i na silu proterujete građane Vojvodine. Razumem da želite da istoriju zaboravite, i potom napravite novu raciju. Ja sam vam međutim lepo rekao - NEĆE biti dozvoljeno da šačica fašističkih majmuna protera ijednog jedinog građana Vojvodine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".