Protesti zbog hapšenja razbijača table u Vukovaru

Hapšenje trojice Vukovaraca koji su danas razbili dvojezičnu tablu na zgradi policije izazvalo je okupljanje i protest građana ispred policijske stanice i blokadu ulice koja tuda prolazi.
Hapšenje trojice Vukovaraca koji su danas razbili dvojezičnu tablu na zgradi policije izazvalo je okupljanje i protest građana ispred policijske stanice i blokadu ulice koja tuda prolazi.

Oni traže da se uhapšeni puste na slobodu, a u zgradu policije došao je i Tomislav Josić, predsednik štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacije koja okuplja protivnike ćirilice i koja je inicirala proteste u kojima su skidane i uništavane dvojezične table na zgradama državnih institucija.

Portparol policijske uprave vukovarsko-sremske Tomislav Džigumović odustao je od obraćanja okupljenima, jer su ga učesnici protesta u više navrata nadglasali.

Agenciji Hina policija je potvrdila da su tri muškarca, dvojica 40-godišnjaka i 61-godišnjak, danas nešto pre podneva razbili dvojezičnu tablu na zgradi vukovarske policije, pri čemu su se fizički sukobili s policijskim službenikom.

Jedan od učesnika protesta rekao je, međutim, da je ploču razbio 40-godišnji Damir Pajčić dok su druga dva uhapšena - Robert Horvat (40) i Ante Čulina (61) samo stajali sa strane.

On je dodao i da je Pajčić u sukobu s policijskim službenikom zadobio povrede i prevezen je u vukovarsku bolnicu, a novinarima je pokazao i slike snimljene posle razbijanja table.

Šef pravnog tima štaba Vlado Iljkić tvrdi da će "puno toga zavisiti od izjava učesnika i očevidaca, kao i od lekarskog nalaza" i proziva hrvatsku vladu da pravi probleme u Vukovaru jer "ne shvata da je primena zakona preuranjena".

Predsednik vukovarske Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i zamenik gradonačelnika Srđan Milaković izjavio je da je današnji izgred u Vukovaru poslednje što treba tom gradu i poslednje što on želi kao predstavnik srpske zajednice.

"To je posledica dizanja tenzija i svih događaja vezanih za izmenu statuta grada Vukovara (kojom je, praktično, zabranjena službena upotreba ćirilice). To pokazuje da ljudi nisu svesni posledica onoga što rade i govore. Bez obzira na politički program i želje i bez obzira na to što neki ovo žele politički da iskoriste, to definitivno nije put i, nažalost, kako se bliži 18. novembar, Dan sećanja, tenzije sve više rastu", ocenio je Milaković.

Inače, današnje razbijanje dvojezične table s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske policije dogodilo se po drugi put za 24 sata.

Naime, tablu je juče popodne grabuljama razbio 41-godišnjak iz Vukovara koji je priveden i krivično prijavljen.

Postavljena je nova tabla koja je danas ponovo razbijena.

  • 12.11.2013 16:59
    Kad mogu razbijati,mogu i raditi,a ne samo biti na drzavnim jaslama,kao borci. Po ceo dan piti i kao ptsp,a ovamo puni snage i zdravlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.