Pojeftiniće dozvoljeni minus?

Cena zaduživanja banaka na tržištu dinara pada. Zato će kamate za domaću valutu biti niže. Sada su kamate na dinarske zajmove najviše u Evropi.

Cena zaduživanja banaka na tržištu dinara pada. Zato će kamate za domaću valutu biti niže.

NBS je, nakon dužeg vremena, odlučila da spusti referentnu kamatnu stopu na 9,5 odsto. Kako se na bazi ove kamate formira i cena dinara na domaćem tržištu novca, treba očekivati da bankari, bar malo, koriguju naniže i kamatne stope na svoju ponudu.

Sada su kamate na dinarske zajmove, a pre svih na dozvoljen minus i keš kredite, najviše u Evropi. Nebojša Savić, predsednik Saveta guvernera NBS, kaže za "Blic" da je ovaj potez centralne banke očekivan jer je došlo do smanjivanja inflatornih očekivanja. On ukazuje na to da je veoma važno kojim će tempom padati cena kredita u domaćoj valuti.

Snižavanje bazne kamatne stope NBS i Pjer Bosk, izvršni direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom Sosijete ženeral banke, ocenjuje kao dobar signal.

"Pozitivna kretanja u smislu nižih kamata naši klijenti su, zbog trenda snižavanja referentne kamatne stope NBS, već osetili kroz jeftinije kredite s promenljivom kamatom u dinarima. Daljim popuštanjem inflatornih pritisaka očekujemo dodatno snižavanje referentne kamatne stope. To će uticati na snižavanje kredita s promenljivim kamatnim stopama", ocenio je Bosk.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.