Ramuš Haradinaj novi premijer Kosova

Novi premijer Kosova biće Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, nakon postizbornog obrta i dogovora opozicionih stranaka.
Novi premijer Kosova biće Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, nakon postizbornog obrta i dogovora opozicionih stranaka.

Prištinski mediji pišu da su Haradnijeva Alijansa za budućnost Kosova, Demokratski savez Kosova i novoformirana stranka "Nisma" postigle dogovor o ujedinjenju i formiranju koalicije, koja će poslati Hašima Tačija i njegovu Demokratsku partiju Kosova u opoziciju, iako je osvojila najviše glasova na izborima.

Neočekivan dogovor su potpisali Ramuš Haradinaj, Isa Mustafa i Fatmir Ljimaj, kaže izvori lista "Ekspres", a ostali mediji navode i da će takvu vladu podržati Samoopredeljenje Albina Kurtija.

Prema dosad prebrojanim glasovima (99,87 odsto) koje je CIK objavio na veb sajtu, DPK Tačija vodi sa 30,71 odsto glasova, druga je DSK sa 25,75 odsto, treće Samoopredeljenje sa 13,51 odsto, četvrta ABK sa 9,61 odsto i peta je Inicijativa za Kosovo sa 5,24 odsto glasova. S Tačijevom DPK međutim niko nije hteo pa je iz opozicije upućen poziv za udruživanjem i zbacivanjem Tačija s vlasti.

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj, koji je nakon uniforme obukao odelo i ušao u politiku, bio je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali ga je taj tribunal dva puta oslobodio, jer mu je i dva puta sudio.

Umesto po 39 tačaka prvobitne optužnice, novo suđenje Haradinaju i Baljaju vođeno je po šest njih. One su uključivale ubistva i torturu zarobljenika u kampu OVK u Jablanici. Kao i na prvom suđenju, koje je, zbog nedostatka dokaza, završeno oslobađajućom presudom, Tužilaštvo se i u ponovljenom procesu srelo sa sličnim problemima - sa uplašenim svedocima koji su menjali iskaze ili odbijali da svedoče.

Albanac, po verskoj opredeljenosti musliman, Haradinaj je rođen 3. jula 1968. godine u selu Glođane, u opštini Dečani, u Metohiji. Jugoslaviju je potonji ratni komandant OVK sa imenom Smajilj napustio 1989. i otišao u Švajcarsku, gde je dobio politički azil i jedno vreme radio kao izbacivač po noćnim klubovima. Tamo je pristupio Narodnom pokretu Kosova, ekstermističkoj organizaciji u okviru koje je kasnije formirana OVK. Prema dostupnim medijskim podacima, 1996. godine u Albaniji je, pod budnim okom albanskih oficira, prošao diverzantsku obuku i potom učestvovao u formiranju baza u mestima Kukeš i Tropoja, na severu Albanije.

Iz tih baza je, kako su pisali mediji, organizovao šverc oružja na Kosovo. U jednoj od tih operacija Haradinaj je upao u zasedu graničara, i bio ranjen dok je njegov brat Ljuan ubijen.

Haradinaj a početkom 1998. je postao komandant "operativne zone" za Metohiju, koju Albanci zovu "Dukađin". Procenjuje se da je pod njegovom komandom za dve godine likvidirano više od 300 ljudi - Srba i "nelojalnih" Albanaca - a kidnapovano više od 400. Leševi nekih od njih pronađeni su posle rata u Radonjićkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

  • Memorije Pamtović

    10.06.2014 19:19
    @Željko
    Sve je u miligram tačno što zboriš, osim što stvari stoje dijametralno suprotno u odnosu na istinu: da Srbija (u vreme onog sveopšteg masovno ejakulirajućeg urlikanja ''Slobo, Slobodo!'' i ''Oj Srbijo iz tri dela ponovo ćeš biti cela'') nije uz pomoć tenkova i ostalog escajga ukinula autonomiju AP Kosova, ne bi bilo ni NATO-bombardovanja. A Žeželjovog mosta bi bilo.
  • zeljko

    10.06.2014 14:46
    Granicari su 1999 bili najhrabriji deo vojske. Da nije bilo NATO bombi ne bi OVK nikada presla iz Albanije na Kosovo! Ovaj se provukao samo zato sto nije bilo dovoljno granicara inace bi prosao kao i brat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija