EU pomaže zapošljavanje u Srbiji

Stopa nezaposlenosti nije više samo problem Srbije već i država Evropske unije, koja je, međutim, odlučila da nam, kao zemlji kandidatu za članstvo u EU, pomogne sa dva miliona evra.
Stopa nezaposlenosti nije više samo problem Srbije već i država Evropske unije, koja je, međutim, odlučila da nam, kao zemlji kandidatu za članstvo u EU, pomogne sa dva miliona evra.

Reč je o projektu koji je trajao 26 meseci sa ciljem da unapredi efikasnost politike zapošljavanja u Srbiji s obzirom na to da je Srbija, kao zemlja kandidat, u procesu usklađivanja nacionalne politike zapošljavanja, zakonodavstva i procedura sa evropskim standardima.

Zajedno sa partnerima iz Srbije u projektu su učestvovale tri države članice Evropske unije - Rumunija, Francuska i Švedska. Više od 60 eksperata iz ovih zemalja podelilo je svoje znanje i primere dobre prakse sa kolegama iz Srbije, odnosno Ministartsva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalnih saveta za zapošljavanje.

"Iskustvo koje smo mi od njih dobili je izuzetno važno, posebno u situaciji kada smo kao zemlja kandidat u postupku pripreme za otvaranje pregovaračkih poglavlja. U tom smislu približavanje instrumenata evropske strategije zapošljavanja i načina kako oni rešavaju problem nezaposlenosti i uopste probleme na tržištu rada, radili smo kroz saradnju kroz partnerski odnos", kaže pomoćnica ministra za rad i zapošljavanje Ljiljana Džuver.

U okviru projekta osmišljena je priprema za program reformi socijalne politike i zapošljavanja. "Takođe podršku smo dobili kroz projekat kako da se što bolje pripremimo za taj proces reforme i da definišemo ključne izazove i probleme sa kojima se suočavamo", navela je Džuver.

U okviru projekta dogovorena je dalja saradnja i razvijanje kapaciteta u radu sa lokalnim samoupravama, odnosno lokalni saveti za zapošljavanje su bolje obučeni da konkurišu za dodelu sredstava u okviru grant šema EU kako bi sufinansirali svoje prioritete u oblasti zapošljavanja.

U ovom projektu su učestvovale 64 lokalne samouprave kroz pripremu lokalnih planova zapošljavanja. "Date su im takve vrste obuka, ali su im pružene i obuke koje će moći vrlo brzo da koriste, a to su obuke za pisanje projekata, što je veoma važno za lokalne samouprave, kao i da se što bolje i brže pripreme za korišćenje evropskih fondova", rekla je Džuver.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je na predstavljanju završetka tog projekta da će se uspeh vlade meriti time koliko će biti smanjena nezapsolenost u Srbiji i poboljša životni standard građana.

  • sven

    15.06.2014 22:45
    Ovo je prilika za povecanje zaposljavanja. lokalne uprrave bi trebale dobro da se pripreme kako bi dobili taj novac od EU.
  • 15.06.2014 18:23
    EU je namenski uništila gomilu radnih mesta u Srbiji kako bi uklonila konkurenciju, a sada na kašičicu pomaže zapošljavanje. To mi liči na priču o onom našem kvazi-princu čiji je tatica ukrao tonu našeg zlata, a sada dotični ima nekakav fond za pomoć nadarenoj deci gde isto tako na kašičicu naš sopstveni novac deli nama i još ubira političke poene na osnovu toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.