Srbiji preti nestašica gasa zbog krize u Ukrajini?

Zbog ukrajinske krize, "Srbijagas" ubrzano dopunjuje skladište gasa Banatski dvor.

Zbog ukrajinske krize, "Srbijagas" ubrzano dopunjuje skladište gasa Banatski dvor.

Kako RTS saznaje, rezervi gasa ima za dva do tri meseca, i to uz štednju i veće korišćenje drugih energenata. "Prvo će evropska skladišta gasa zadovoljiti svoje potrebe, pa će posle pokazati višak na tržištu. Taj višak će svakako biti skuplji od gasa koji sada nabavljamo od 'Gasproma'", napominje Voja Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Kako bi se u privredi smanjila potrošnja gasa, gde god to bude moguće, preći će se na mazut. Na veću proizvodnju struje za sada se, zbog poplavljenih kolubarskih kopova, ne može računati. Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu ističe da je aktuelna elektroenergetska situacija vrlo ozbiljna. "To znači da proizvodnja iz termoelektrana i hidroelektrana ne zadovoljava dnevne potrebe za strujom, koja zato mora da se uvozi. Naše kolege u direkciji pokušavaju da sačuvaju ugalj za nešto teže situacije", dodaje Rajaković.

Očekuje se i rast cena naftnih derivata. Tražnja za gorivom je već povećana zbog godišnjih odmora, a krize u Iraku i Ukrajini dižu cene sirove nafte na berzama. Stručnjak kompanije "Ef-iks lider" Nikola Bulajić smatra da su trenutno visoke cene energenata pomalo nerealne. "Ali sve dok traje kriza, ne zna se kako će se dalje kretati tržište", ocenjuje Bulajić. Ono što je izvesno - u narednom periodu neophodna je štednja svih energenata kako bi se ublažile eventualne nestašice.

  • 17.06.2014 09:27
    Kakva nestasica gasa u Srbiji!To je nemoguce pa brace Rusi su ko zapete puske da pomognu,a tek Batakovic uspesni biznismen!
  • Steva-NS

    17.06.2014 08:58
    Ma izgradićemo mi cevovod do Amerike (nije važno kog dela),pa nek se kurobecaju.Napravićemo mi i 2-3 atomke,pa hidroelektrane ......More,ne znaju oni ko smo mi!
  • none

    17.06.2014 06:06
    @Dejan - Štednja!
    Treba prosečan građanin da štedi da ne bi mafijaši i političari osetili neštašicu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.