Vulin: Poboljšati uslove života štićenika

Ministar Aleksandar Vulin ocenio je danas da treba poboljšati uslove života štićenika u ustanovama za smeštaj osoba sa smetnjama u razvoju.

Ministar Aleksandar Vulin ocenio je danas da treba poboljšati uslove života štićenika u ustanovama za smeštaj osoba sa smetnjama u razvoju.


On je dodao i da je to dug proces koji zahteva angažovanje celog društva - od države do porodica. Komentarišući izjavu ombudsmana Saše Jankovića da je potrebno izmestiti većinu korisnika Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku, Vulin je rekao da poštuje i uvažava njegovo mišljenje, ali da "treba ući u suštinu materije da bi se na odgovarajući način davale izjave".

Vulin je rekao da je u domu smešteno oko 500 štićenika sa smetnjama u razvoju i da bi za njihovo izmeštanje iz institucija bila potrebna potpuna podrška porodica i lokalnih samouprava.

"Bojim se da to nije svaki put moguće, jer bi u tom slučaju sve lokalne samouprave morale da imaju isti pristup, organizaciju i usluge, pa bismo u svakoj opštini morali da imamo dnevni centar za ometene u razvoju, što nažalost nemamo, a to nije u nadležnosti ministarstva koje ja vodim", rekao je Vulin novinarima, prilikom posete Domu za decu i omladinu "Jefimija" u Kruševcu.

On je rekao da je to proces koji traje godinama, postupno, i na kojem mora da radi celo društvo - od države preko lokalnih samouprava, do nevladinih organizacija i međunarodne zajednice.

"Manje od jedne trećine korisnika obilaze porodice, a od tih koje porodice obilaze, manje od jedne trećine dolaze redovno. Politika ministarstva je da dolazimo do porodica, ali to nije moguće bez čitavog društva, bez lokalne samouprave", rekao je Vulin.

Zaštitnik građana Saša Janković juče je rekao da bi Dom za decu ometenu u razvoju trebalo da izmesti većinu svojih korisnika kako bi se poboljšali uslovi života u toj ustanovi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.