Štrajk prosvetara 1. septembra

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) 1. septembra stupiće u jednodnevni štrajk, a da li će im se pridružiti i ostala tri reprezentativna sindikata znaće se nakon sutrašnjeg sastanka.
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) 1. septembra stupiće u jednodnevni štrajk, a da li će im se pridružiti i ostala tri reprezentativna sindikata znaće se nakon sutrašnjeg sastanka.

Članica Predsedništva USPRS Jasna Janković rekla je da je sastanak sindikata zakazan sutra za podne i podsetila da je Glavni odbor Unije još 4. jula doneo odluku o jednodnevnoj obustavi rada i protestu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti USPRS, Sindikat radnika u prosveti Srbije, GSPRS "Nezavisnost" i Sindikat obrazovanja Srbije formirali su štrajkački odbor koji je krajem juna najavio pripreme za veliki protest 1. septembra.

"Tražili smo da se prvo uredi javni sektor, uvedu platni razredi, pa tek onda smanjuju plate za 10 odsto", objašnjava Janković. Ona je dodala da se sada dešava da zaposleni sa srednjom školom u pojedinim agencijama imaju veću platu od profesora u školama i da bi nepravedno bilo smanjenje plate za 10 odsto na postojeće plate.

Janković kaže da to nije jedini problem, da je mnogo nerešenih pitanja u prosveti, počev od onog šta deca uče u školi, ali i da više od 30.000 nastavnika u školama nema pun fond časova.

  • s

    13.08.2014 13:07
    s
    ma hajde .... malo da ne rade ,taman su se lepo opustili zadnjih meseci... ima ih na birou željni da rade koliko god hoćeš
  • Lovac Luka

    13.08.2014 09:06
    zasto hajka
    Zasto odmah ovakve reakcije na prosvetare.Nisu ni svi prosvetari isti.Ljudi se samo bore za goli zivot.Nisu oni krivi sto su nam deca ovakva,kakvu to poruku onda salje VLADA toj istoj deci.Cinjenica da se javni i privatni sektor ne moze porediti ali to je VLADA dozvolila svojim tajkunima.Dosta je vise bilo da u PROSVETI i u ZDRAVSTVU jos uvek bude SOCIJALIZAM a da u svim drugim oblastima vazi KAPITALIZAM.Ne smetaju Vam primanja,ne rad,cene usluga:struje,vode,gasa,hleba,saobracaja,poreza,mesa,hrane..zasto tu nesto ne menjate.Svi privatnici vrednuju svoj rad i imaju svoj cenovnik,zasto se i nama ne dozvoli da vrednujemo svoj rad ali da se i konacno uvede odgovornost za NE RAD.
  • Y

    13.08.2014 08:01
    Prosvetari su u pravu!
    Prethodno je trebalo urediti javni sektor. Ne mogu se izjednačavati partokratsko-nepotistički formirana, i hipertrofirna do granice izdržljivosti budžeta, nekompetentna i neprduktivna državna birokratija sa školstvom, zdravstvom, kulturom itd. Ne mogu se jednako tretirati ovaj deo javnog sektra i, recimo, nikom potrebna Agencija ja pomorske nesreće Srbije! "Država" smanjuje plate onima koji rade, i penzije onima koji su ih zaradili, sa jedne strane, a sa druge iz disrecionog fonda potroši 500 mln. EUR za dugmadi za manžentne na košuljama svojih službenika i kojekakve druge tričarije! EJ! A o privredi... Privreda neće biti pokrenuta ni ako nam prepolove primanja, zato što oni NE UMEJU da pokrenu privredu. Niti ih je briga, dok mogu da "šišaju ovce", da otimaju i kradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".