Posle PISA, Srbiji preti izostanak iz još jednog istraživanja

Posle PISA, Srbiji preti izostanak iz još jednog značajnog međunarodnog istraživanja učeničkih postignuća TIMSS, za šta najveću krivicu snosi administracija prethodnog ministra prosvete Tomislava Jovanovića.
Posle PISA, Srbiji preti izostanak iz još jednog značajnog međunarodnog istraživanja učeničkih postignuća TIMSS, za šta najveću krivicu snosi administracija prethodnog ministra prosvete Tomislava Jovanovića.

Neažurnost je već koštala našu državu - prošle godine propustili smo probno TIMSS istraživanje, ali još imamo šansu da se uključimo u glavno, koje će biti na proleće iduće godine. Iz Ministarstva prosvete poručuju da će ovaj projekat biti nastavljen.

- Razgovarali smo sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem kada je stupio na dužnost i on je izrazio spremnost da Srbija učestvuje u TIMSS 2015. O tome je u maju obavestio centralu istraživačkog projekta TIMSS - Međunarodno udruženje za evaluaciju obrazovnih postignuća (IEA) sa sedištem u Amsterdamu. Predstoji da naša zemlja uplati sredstva, kako bismo počeli pripreme za učešće u glavnom istraživanju - kaže za "Danas "Nikoleta Gutvajn, v.d. direktora Instituta za pedagoška istraživanja u Beogradu, koji realizuje TIMSS u Srbiji.

U Ministarstvu prosvete kažu da je ministar u kontaktu sa centralom u Amsterdamu i da su dogovoreni detalji oko plaćanja. - Neophodno je raspisivanje javne nabavke, da bi se potpisao ugovora sa organizacijom koja će u Srbiji realizovati istraživanje. Potom se potpisuje ugovor sa organizacijom IEA koja vodi TIMSS - kažu u Ministarstvu prosvete.

TIMSS je jedan od najznačajnijih međunarodnih projekata ispitivanja postignuća učenika četvrtog i osmog razreda iz matematike i prirodnih nauka, koji se sprovodi svake četvrte godine. U ranijim ciklusima u Srbiji su učestvovali đaci osmog razreda, a u poslednjem 2011. učenici četvrtog razreda, kada su prvi put zabeleženi natprosečni rezultati.

Zanimljivo je da je ministar prosvete Srđan Verbić učestvovao ne samo u TIMSS studiji već i u PISA istraživanju, ali je nedavno morao da obavesti javnost da će učenici iz Srbije ostati van narednog ciklusa PISA iduće godine. Iako je dolaskom u Ministarstvo pokazao spremnost da ispravi greške svojih prethodnika, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, koja sprovodi PISA studiju, nije prihvatila da se Srbija naknadno priključi glavnom testiranju. Razlog je preveliko kašnjenje sa potpisivanjem ugovora, ali i celokupnom procedurom, u kojoj je svaki korak detaljno isplaniran.

Učenici iz Srbije imaće priliku da učestvuju u PISA 2018, pošto se istraživanje sprovodi na svake tri godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".