U planu "crna lista" bahatih direktora

Javna rasprava o nacrtu zakona o sankcionisanju neodgovornih direktora trebalo bi da počne za dve nedelje, a očekuje se da će početi da se primenjuje 2015.
Javna rasprava o nacrtu zakona o sankcionisanju neodgovornih direktora trebalo bi da počne za dve nedelje, a očekuje se da će početi da se primenjuje 2015.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović je za RTS rekao da je jedna od prvih verzija zakona urađena. "Očekujemo da krajem oktobra zakon ode u Skupštinu Srbije na usvajanje, a da u prvoj polovini naredne godine bude uspostavljen informacioni sistem koji treba da poveže više institucija a najpre Narodnu banku Srbije i pravosuđe, kako bi polovinom godine zakon počeo da se primenjuje", rekao je Obradović.

On je dodao da je taj zakon jedan od mehanizama da se stvori bolji poslovni ambijent i da ubuduće kada se utvrdi da neki direktor namerno tera firmu u stečaj ili da ima neki sudski prekršaj, taj rukovodilac se uvodi u posebnu evidenciju (crnu listu) koja će mu onemogućiti da registruje novu firmu, da stekne nova upravljačka prava, da bude direktor preduzeća.

Obradović je podsetio da je oko 90.000 privrednih društava i preduzetnika blokirano duže od 180 dana, i da se novim zakonom neće ići na automatsku diskvalifikaciju, kakav je slučaj u pojedinim zemljama u okruženju, već da će se ostaviti neki rok. "Za sada razmišljamo o roku od 60 dana a možda on bude i duži. Imamo zakon o rokovima plaćanja koji je 45 dana, a moramo biti iskreni i država duguje firmama veoma češto tako da računamo da je realan rok 60 i 120 dana", dodao je Obradović.

Do sada se dešavalo da direktori firmu namerno guraju u stečaj, da je ta firma duže u blokadi, a onda se osniva nova koja nastavlja sa istim radom, a poverioci ostaju oštećeni.

  • državni posao rado gledam

    08.10.2014 08:02
    pa predlažem
    ..Dobrosavljeva
  • RZ

    08.10.2014 06:14
    Komisija
    Oni koji postavljaju direktore će kao da ih sankcionišu?!
    Koja će komisija biti formirana za ovo baljezgarenje?
    Koliko ( partijskih ) članova će biti u komisiji i koliku će nadoknadu dobijati za svoj tobožnji rad?

    Ovo nije vlast, ovo je metastaza.
  • ns

    07.10.2014 18:33
    skupštinske procedure, birokratije, akcije u futuru koliko politički još ovo može biti a zakon postoji i umesto da smišljate strategije počnite da primenjujete zakon!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija