Banke odobravaju kredite uz plaćene račune za struju

Pojedine banke kada odobravaju kredit, zahtevaju i račune za struju, kao i plaćene komunalije za prethodnih nekoliko meseci.

Kada odobravaju kredit, građanima bankari njihova primanja bukvalno stavljaju pod lupu. Osim izveštaja iz Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, sve više se traže i drugi podaci.

U poslednje vreme, pojedine banke zahtevaju i račune za struju, kao i plaćene komunalije za prethodnih par meseci. Tu su još potvrde o izmirenim poreskim obavezama. Ovi podaci su kod nas rasuti na više adresa pa Kreditni biro Udruženja banka nije u mogućnosti da ih ponudi bankarima, za sada.

Stručnjaci smatraju da ne treba tu mnogo ni da se trude. Siguran posao i odgovarajuća imovina su bolji garant za izmirivanje obaveza od pomenutih potvrda.

Šta je to što banka o klijentu može da sazna iz Kreditnog biroa? Pre svega, klijent prvo mora da potpiše pismenu saglasnost da Biro može da dostavi izveštaj banci ili lizing kompaniji. Kod njih su skupljeni podaci o obavezama vezanim za finansijske institucije. To su zaduženja po kreditima, ona po karticama, pozajmice po tekućem računu, te obaveze koje klijenti imaju kod lizing kuća.

Za privredu i preduzetnike tu su još i podaci o zajmovima dobijenim od fondova i agencija. O tome da bankama dostavaljaju i podatke o izmirenim obavezama vezanim za komunalne usluge i struju i slično u Birou su razmišljali, međutim, komunalne firme nisu baš ažurne kod davanja ovih podataka tako da se od toga odustalo.

U većim gradovima poput Beograda i Novog Sada postoje sistemi objedinjene naplate komunalija, ali u manjim mestima se svaka usluga plaća posebno. Procene govore da u Srbiji postoji preko 100 komunalnih preduzeća koje naplaćuju vodu, čišćenje i slično. Prikupljanje podataka o izmirenim i neizmirenim obavezama bilo bi komplikovano. U ažurnost bi uvek moglo da se sumnja, zato je to, za sada, ostala tek ideja.

  • 03.11.2014 07:32
    Suludo i nezkonito
    Ovakva "ideja" o sakupljanju informacija o komunalnim računima je totalno nezakonita, jer tu treba saglasnost i fizičkih lica i osnivača JKP da se podaci o građanima daju kojekakvim belosvetskim mešetarima.
  • JK

    02.11.2014 22:39
    Ove banke kod nas su nesto sto nema veze sa istim tim u inostranstvu.
  • NN

    02.11.2014 21:52
    Krediti
    Ja sam cuo da ce uskoro traziti i da mi devojka stavi silikone, pa ako ne vratimo kredit da je puste da radi na ulici....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija