Odbačeni zaključci SNS o nabavci aparata za Kamenicu 2

Skupština APV je na današnjoj, višečasovnoj sednici odbacila predložene zaključke o odgovornosti u postupku javne nabavke aparata za zračenje za objekat Kamenica 2 većinom glasova poslanika.

Skupština APV je na današnjoj, višečasovnoj sednici odbacila predložene zaključke o odgovornosti u postupku javne nabavke aparata za zračenje za objekat Kamenica 2 većinom glasova poslanika.

Iako je u prvim časovima otvorene polemike sednici prisustvovalo oko 105 od ukupno 120 poslanika, glasanje po predlogu zaključaka dočekalo je 28 poslanika koji su bili za usvajanje, većina od 62 poslanika koji su glasali protiv usvajanja zaključaka, a jedan poslanik bio je uzdržan.

Poslanici SNS su na početku sednice u 10 časova izneli stav da se nabavka aparata obustavlja zbog trgovinskih interesa DS, dok vladajuća koalicija za obustave okrivljuje republičku Komisiju za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Kako je rekao direktor Uprave za kapitalna ulaganja, koja je zadužena za sprovođenje ove javne nabavke, Nebojša Malenković, Komisiji treba previše vremena da donese odluku koja se tiče Vojvodine, dok se u slučajevima nabavki van pokrajine na vreme oglašava.

"Problem je u Zakonu o javnim nabavkama, koji ne razlikuje nabavku kancelarijskog materijala i nabavke u zdravstvu, a trebalo bi. Kako su slični problemi u nabavci koje je imao Klinički centar Srbije otklonjeni, a u Vojvodini nisu? Odluke Komisije još uvek nema, čekamo 43 dana, iako je zakonski predviđen rok za odgovor, bilo kakav odgovor, 30 dana", naveo je Malenković za skupštinskom govornicom.

Sednici prisustvuje 105 od 120 poslanika, a na zahtev predsednika Skupštine APV prisutni su i predstavnici Uprave za kapitalna ulaganja i instituta u Kamenici. Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović predložila je da se javna nabavka ukine i donese leks specijalis, kako bi aparati što pre stigli u Kamenicu i objekat Kamenica 2 konačno proradio.

"Postoji pitanje malverzacija, ali ovaj postupak je u skladu sa zakonom i potpuno u redu. Problem je u Zakonu, koji nam kao takav ne koristi. Mislim da će ova nabavka biti sprovedena, ja učestvujem u celom postupku kao sekretar i garantujem za postupak. Štaviše, garantujem da se trenutno pacijenti na zračenje ne primaju preko veze, kako je izneo Matejin", izjavila je Kopitović na optužbe poslanika SNS Predraga Matejina da pacijenti umiru i u redovima, na "listama smrti", dok se nabavljači obogaćuju na njihov račun.

"Slažemo se svi da ima tema za polemiku. Sve se sada politizovalo, a ja bih voleo da se barem ova tema ne politizuje. Videli smo na prethodnoj sednici kako izgleda kada se neka tema politizuje i kada učestvuje Demokratska stranka. Ovo je nasušna potreba građana Vojvodine, najavljeno je da će biti rešena 2010. godine, ali pet godina je prošlo, a i dalje nema pomaka", naveo je Matejin i dodao da će nabavka aparata izaći preko 30 miliona evra, umesto planiranih 16 miliona. Kako kaže, iako i dalje nije stigla odluka beogradske Komisije, i ovaj tender će pasti zbog favorizovanja određene strane.

"Uprava pokušava da okrivi Komisiju da opstruiše nabavku, iako se favorizuje dobavljač koji nudi jednu vrstu opreme. Ali čak ni to nije glavni problem, već ukupna cena za tri aparata", izjavio je Matejin.

Kako je na tu tvrdnju odgovorila Kopitovićeva, ukoliko u pokrajinskom budžetu ostane novca, nabaviće se i četvrti aparat, ali država mora da reaguje i pomogne.

"Moja namera da stupim u kontakt sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i iznesem im probleme nije bila uspešna. Kada su u pitanju ljudski životi, ne treba da jedan zakon pravi problem. Više novca je traženo od Pokrajinske vlade zbog opremanja prostorija Kamenica 2, koja samo čeka useljenje aparata da bi bila otvorena. Kada se to dogodi, a novca ostane, nabavićemo još jedan aparat", navela je Kopitovićeva.

Polemiku na strani opozicije nastavio je poslanik Damir Zobenica, postavljajući pitanje - zbog čega je korisnije aparate nabaviti od proizvođača koji nudi stariju opremu, koja je u skladu sa postojećom u Kamenici, umesto potpuno nove, digitalne tehnologije.

"Zar nije logičnije da se kupi malo skuplji, ali noviji i savremeniji aparat? Zbog čega se insistira na analognoj, umesto na digitalnoj tehnologiji?", upitao je Zobenica, a odgovor na pitanje ponudio je načelnik Instituta za onkologiju Vojvodine Miloš Lučić, rekavši da je delove za analogni aparat lakše nabaviti ukoliko dođe do bilo kakvog kvara, te da su sve mašine, u osnovi, analogne, a metodi koji se koriste u medicini mogući su na analognim mašinama proizvođača Varian.

Inače, današnjoj sednici Skupštine APV prethodila je sednica Odbora za zdravstvo, socijalnu politiku i rad, na kojoj su većinom glasova usvojeni predlozi poslanika SNS i to odnosom 5:4, sa jednim uzdržanim i jednim odsutnim članom..

Podsetimo da se javna nabavka aparata sprovodi od 2008. godine. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • ZoranNS

    22.03.2015 16:39
    SNS partija botova i tračara
    SNS partija botova i tračara, jasno je da SNS već duže vremena sabotira kupovinu aparata, u nadi, da kada dođu na vlast u Vojvodini oni izvrše nabavku, na pregledan način kao što rade sa Beogradom na vodi, troše pare a ni ugovora nema, niti se znaju uslovi, grade mimo zakona leks specijalisom, Vučević bi tu trebao da kaže neku reč. Tužno je što ovu zemlju vode botovi i tračare sa kupljenim diplomama, uvaljuju ovu zemlju u dugove.
  • Peca

    21.03.2015 13:49
    @Pera
    Tu je jedino tacno da je sve preko tudjih - nasih ledja, a koja kamarila sa kojom se obracunava tesko mozemo znati. Cija ministarka je na ovaj nacin ustrojila zdravstvo, a ciji ministri tenderizovali javne nabavke, posle ovolikih preletanja i koalicija vise ne mozemo znati. Jedino sto znam je da vise ne biram dok se ne raspise medunarodni tender za upravljanje nasom drzavom, sa referendumskim izborom najboljeg ponudjaca. Domaca dusebrizna kamarila je potrosila svoj bonus.
  • Nebojša

    21.03.2015 08:31
    Volim da čujem
    "Odbačeni zaključci SNSa"
    To može samo još u Vojvodini da se čuje, poslednjem bastionu demokratije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina