Inđija: Nedopustivo nasilje u političkom životu

Predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati ocenio je da poslednji događaji u Inđiji unose element nasilja u politički život, što je "nedopustivo". Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je da za demokratske procese nije dobro pritiscima menjati vlast na lokalnom nivou, te da treba čekati redovne izbore.

Predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati ocenio je da poslednji događaji u Inđiji unose element nasilja u politički život, što je "nedopustivo".

Goati je napad na novinara Vladimira Ješića, kao i međusobne optužbe Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske stranke (DS) za nasilje i pretnje odbornicima Skupštine opštine Inđija ocenio kao "vrlo ozbiljnu stvar koja predstavlja sliku problema u društvu".

- Normalno je da ovakva situacija ne doprinosi nikome, unosi jedan element nasilja u politički život koji je tek počeo demokratski da se konsoliduje - kazao je Goati. On je napad na Vladimira Ješića ocenio kao očiglednu pretnju njegovom bratu, potpredsedniku DS i bivšem predsedniku opštine Inđija Goranu Ješiću.

Kada je reč o međusobnim optužbama SNS i DS, Goati je istakao da postoji puno elemenata da se sud umeša i utvrdi šta je istina. - Prosto je jedini način da svi rade svoj posao, ako postoje indicije, policija i tužilaštvo moraju da rade posao, a ne da mi nagađamo ko je šta rekao. Ne treba ostavljati džepove nerešenih pitanja iza sebe - naveo je on.

Popov: Pritisak nije dobar

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je, povodom dešavanja u opštini Inđija, da za demokratske procese nije dobro pritiscima menjati vlast na lokalnom nivou, te da treba čekati redovne izbore. Napominjući da je u raznim opštinama u Srbiji u proteklom periodu bilo pritisaka za promenu vlasti, Popov je naveo primer Iriga gde, kako je rekao, vladajuća stranka (SNS) nije imala nijednog odbornika, a uspela je da promeni vlast.

"Sad imamo sličan slučaj u Inđiji koji nije baš tako drastičan, ali je očigledno bilo pritiska na odbornike DS da se promeni vladajuća većina u toj opštini", rekao je Popov. To, kaže, nije dobro za demokratske procese u našoj zemlji jer treba poštovati volju građana izraženu na izborima i čekati redovne i regularne izbore da bi se došlo do lokalnih ili pokrajinske vlasti koje će imati legitimitet.

Nije dobro ni to što u Srbiji stalno živimo u atmosferi nekakvih vanrednih izbora za čime, prema njegovom mišljenju, nema nikakve potrebe. Izbori bi trebalo da budu održavani u ono vreme koje je propisano Ustavom i zakonima, osim baš ako se nešto izuzetno ne dogodi, napominje Popov.

On smatra da i pokrajinski i lokalni izbori treba da budu održani početkom iduće godine, odnosno do maja 2016. i da bi racionalno bilo da budu spojeni jer spadaju u "jednu vrstu lokalnih izbora".

  • fido

    16.04.2015 12:47
    svasta
    Jadni Jesic malo li je ? Prvo propali koncerti, nedovrseni sportski objekti,eksproprijacija poljoprivrednog zemljista,unistavanje poljoprivrede.... Najlakse je razvijati opstinu dovodeci strance i davajuci im zemljiste u bescenje a oni izrabljuju nase radnike. Metal cinkara,grundfus...i jos masa njih. Nisu ni ovi cobani za pohvalu ali da je vreme promene doslo u Indjiji to je definitivno.
  • 16.04.2015 05:57



    ovim kvazi analiticarima samo fali zuta znacka na sakou.
  • -

    16.04.2015 05:55
    -
    u prolasku uporedite indjiju i novu pazovu pa vam sve bude jasno

    nova pazova ce sutra dobiti barikade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina