Neće biti uvedeno vanredno stanje zbog migranata u Subotici i Kanjiži

Nema uvođenja vanredne situacije u Subotici i Kanjiži zbog migranata.
Nema uvođenja vanredne situacije u Subotici i Kanjiži zbog migranata.

Svako od njih je nahranjen i niko nije ostavljen bez elementarne brige, izjavio je u Subotici ministar Aleksandar Vulin, kordinator radne grupe za rešavanje pitanja migracija.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Gradske uprave Subotica, opštine Kanjiža, Pokrajine, Severnobačkog i Severnobanatskog okruga, policijskih uprave Kikinde i Subotice, Pogranične policije, centara za socijalni rad, medicinskih ustanova i Crvenog krsta.

Vulin je rekao da će u Kanjiži biti obezbeđen prostor gde će se migrantima pružati pomoć i da će biti obezbeđeni hrana, voda, lekovi, dok je za Suboticu neophodno obezbediti ljudstvo za uređenje Stare ciglane i okoline gde najviše ima migranata.

"Svako od migranata ulaskom u našu zemlju prođe osnovni lekarski pregled. Država organizovano nastupa i nema potrebe za vanrednim stanjem. Sve funkcioniše kako treba. Problem migranata nismo mi izazvali, ali smo ih spremnije dočekali nego većina zemalja EU. Samo ih mi ne doživljamo kao kriminalce i tretiramo ih kao humanitarno pitanje. Oni ne žele da žive ni u Kanjiži ni u Subotici, već da idu dalje, a od nas se traži da zatvorimo granice i da ih propustimo dalje. Ne može i jedno i drugo i zato poštujemo zakon i pružamo sve što ljudska bića zaslužuju", rekao je Vulin i dodao da policija posao obavlja besprekorno i da primedbe na njihov rad sa migrantima moraju biti potkrepljenje konkretnim dokazima, imenom i prezimenom onih koji krše zakon.

Milimir Vujadinović, član subotičkog Gradskog veća za socijalna pitanja, rekao je da se grad suočava sa specifičnom situacijom koju ne može da reši bez pomoći pokrajine i republike.

"Ovu situaciju smo predvideli još 2014. godine i zato i finansiramo prihvatilište u Kolevci, imamo obezbeđena sredstva za prevoz u centre za azil. Obezbedili smo tehničku vodu i vodu za piće, lekarske ekipe, Crveni krst prati i dostavlja pomoć. Teško je planirati jer se situacija u toku dana više puta menja, ali u ponedeljak ćemo definisati potrebe prema ministarstvima i pokrajini. Ko želi da pomogne može uvek, ne moramo zbog toga proglašavati vanredno stanje", kaže Vujadinović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina