Šid: Sedam godina čekanja na zgradu muzičke škole

Učenici muzičke škole "Filip Višnjić" iz Šida održali su nesvakidašnji koncert na otvorenom kraj gradilišta buduće zgrade muzičke škole koji više od sedam godina čekaju na izgradnju prostorija u kojima bi imali uslove za adekvatan rad.
Učenici muzičke škole "Filip Višnjić" iz Šida održali su nesvakidašnji koncert na otvorenom kraj gradilišta buduće zgrade muzičke škole, koji više od sedam godina čekaju na izgradnju prostorija u kojima bi imali uslove za adekvatan rad.

Dom mladih koji je postojao na toj lokaciji, 2007. godine pripojen je Kulturnom centru Šid, koji se godinu dana kasnije iseljava iz zgrade predviđenoj za nadogradnju, da bi se u nju vremenom premestila muzička škola. Međutim, utvrđeno je su temelji postojeće zgrade nepogodni za nadogradnju.

Kulturni centar, kao investitor i tadašnji Fond, a sada Uprava za kapitalna ulaganja, u svojstvu sufinansijera, 2010. godine potpisuju ugovor o potpunoj rekonstrukciji objekta. Putem javnog konkursa unajmljuje se izvođač radova kome Fond uplaćuje avans od 30 odsto ukupne sume, nešto više od 30 miliona dinara.

Izvođač radova potom unajmljuje podizvođač koji i sam unajmljuje podizvođača radova. Problem nastaje kada izvođačka firma "Gardi", početkom 2012. godine, odlazi u stečaj, a podizvođač ne prenosi novac podizvođaču, građevinskoj firmi "Neškom", koja nakon nekoliko meseci neisplaćivanja prestaje sa radom na lokaciji. Trenutno se vodi sudski postupak, a gradilište, na kome su izgrađeni samo temelji, stoji napušteno.

Direktor Kulturnog centra Šid Branislav Nikolić za 021 kaže da je želja centra da se radovi na terenu što pre nastave. On je priznao da ne razume sve pravne činioce koji su doveli do obustave izgradnje, ali i izrazio uverenje da Uprava za kapitalna ulaganja kao finansijer projekta ne čini dovoljno da bi to nastavka gradnje došlo. Nikolić je istakao da je rešenje moguće i neophodno, kao i da je, da bi se do njega došlo, potreban konstruktivniji pristup problemu od dosadašnjeg.

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković za 021.rs objašnjava da se želja ove ustanove za rešenje situacije ne može dovesti u pitanje. "Iz pravnog aspekta i aspekta Uprave, podizvođač ne postoji. Izvođač se suočava sa finansijskim problemima i ukoliko ne prevaziđe taj problem, ugovor će biti raskinut i pristupiti novom javnom konkursu za izgradnju. Avans od 30 odsto, koji je toj firmi uplaćen, oni nisu u mogućnosti da povrate. Zbog toga smo od nadležnih organa zatražili istragu koja je u toku, a nakon koje će biti preduzeti dalji koraci ka rešavanju ovog problema", kaže Malenković.

Kako dodaje, Uprava za kapitalna ulaganja spremna je da, u saradnji sa lokalnom upravom u Šidu i Kulturnim centrom iznađe rešenje i učenicima muzičke škole "Filip Višnjić" obezbedi neophodan prostor za rad.

Podsećamo da učenici škole godinama nemaju adekvatan prostor za vežbanje i trenutno nastavu imaju u prostorijama OŠ "Branko Radičević", čiji zidovi nikako ne odgovaraju potrebama jedne muzičke škole. (Nikola Maticki)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina