Zapadnobački okrug: Robna razmena 100 miliona evra

Privreda Zapadnobačkog upravnog okruga u prva tri meseca ove godine ostvarila je robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od sto miliona evra, od čega 62 miliona u izvozu, a blizu 38 miliona u uvozu.
Pokrivenost uvoza izvozom je 63,92 odsto, a ostvareni suficit iznosi 24 miliona evra. U svim opštinama okruga ostvaren je suficit, a najveći je zabeležen u gradu Somboru (10,5 miliona evra). 
 
Najviše robe je izvezeno u Italiju - 14,61 miliona evra, Bosnu i Hercegovinu - 12,72 miliona evra, Španiju - 7,64 miliona evra. Sa druge strane najviše robe je uvezeno iz Italije - 9,33 miliona evra, Češke Republike - 3,45 miliona evra, te Mađarske - 3,13 miliona evra.
 
Kako se navodi, najviše izvoza i uvoza ostvareno je kupoprodajom, oplemenjivanjem i poslovima nakon oplemenjivanja. U isto vreme, ostvaren je deficit u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Republike Srbije, u iznosu od 892 miliona evra, što je smanjenje od skoro 19 odsto u poređenju sa istim periodom od pre godinu dana. 
 
Zabeležen je izvoz robe u vrednost od 3,08 milijardi evra, i to je povećanje od 11 odsto, dok je uvoz robe imao je vrednost od 3,97 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 2,6 odsto u odnosu na isti lanjski period. Najveće učešće u izvozu Srbije imao je region Vojvodine od 30 odsto, dok je najveći uvoz imao Beogradski region sa 44 odsto - navodi Republički zavod za statistiku.
 
Autor: SoInfo

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina